Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително до 13 май, включително

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
маска вируси

До 13 май, включително, всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.).

Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес Заповед № РД-01-236/24.04.2020 г.

Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго времевърху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.

Със заповедта можете да се запознаете в прикачения файл.

Заповед № РД-01-236/24.04.2020 г.
PDF файл, 70,3 KB, качен на 24.04.2020

източник: government.bg

Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително до 13 май, включително 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Нови 63 случая на коронавирус в България, още двама души починаха

() За последното денонощие са регистрирани 63 нови случая на коронавирус в България. Общият брой на заразените в страната вече е 1234. Това съобщи на редовния сутрешен брифинг началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От новозаразените, 25 души са настанени в болница. За втори път новите случаи в друг […]
мутафчийски
BulgarianEnglishGreek