Нови 100 заразени с коронавирус! До края на седмицата решават дали се връща Извънредното положение

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Мутафчийски-Кантарджиев-и-Ангел-Кунчев-657x400

а първи път от началото на пандемията от коронавирус, в България бяха регистрирани повече от 100 новозаразени за едно денонощие. Това стана в сряда, като на единния инфорационен портал бяха отчетени 104 инфектирани при направени 2308 теста.

baner-zdrave

С това общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в България достигна 2993. Активните от тях са 1163.

Премиерът Бойко Борисов заяви в средата на май, че ако в три последователни дни новозаразените са повече от 100, карантинните ограничения ще бъдат върнати. Можете да проследите разпространението на епидемията в България по дни.

В сряда правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 30 юни, но облекчи част от останалите мерки, включително задължителното носене на маски.

В болница се намират 187 души, 17 са в интензивни отделения. Излекуваните през последното денонощие са 41.

Business Here

Най-много от новоустановените случаи са в двете огнища в смолянско – Сърница и Доспат – 41. В София са потвърдени 19 нови заразени. В Стара Загора, където беше открито огнище в предприятие за обработка на пилешко месо, както и в Нова Загора, има 15 нови позитивни. През денонощието в Сливен са потвърдени като положителни 8 проби, в Плевен и Софийска областх- четири, в Разград и Сливен – по три, в Благоевград, Шумен и Пазарджик – по 2 и по една във Велико Търново, Кърджали, Перник и Хасково.

Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че занапред стратегията за борба с инфекцията ще е тя да бъде държана под контрол, така че да може болните да бъдат поети от здравната система, без да се налагат повсеместни ограничения върху социалния живот.

Кунчев каза, че в някои огнища ще бъдат въведени ограничения за движение, като ще бъдат поставени контролни пунктове, но ще се пропускат работещите и отиващите на лекар. Очаква се в четвъртък да бъдат въведени нови мерки в шуменското село Изгрев, където има 17 потвърдени вирусоносители и се очакват резултатите от 100 проби, обясни Кунчев пред БНР. 5-6 са активните епидемични огнища в България в момента.

От обявяването на пандемията в света са потвърдени над 7,4 милиона случая и повече от 415 хиляди починали. През денонощието инфектираните в САЩ станаха над 2 милиона. Възстановилите се от заболяването са 43,25% от заразените в света. Проследете на интерактивната карта разпространението на заразата.

Източник: Свободна Европа

Нови 100 заразени с коронавирус! До края на седмицата решават дали се връща Извънредното положение 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Държавата тайно си купи банка. С нашите пари

() В последния възможен момент държавата се включи в днешния аукцион за 110 книжа, даващи право за участие в процедурата по набиране на 200 млн. лв. за Първа инвестиционна банка. Набирането на тази сума бе ключово условия България да кандидатства за Еврозоната. До вчера нямаше кандидати да купят 26% от […]
борисов-и-горанов