Новият водопровод не работи и за 10 дни Перник е потребил водата си за месец

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
parlament

Новият тръбопровод, по който се доставя рилска вода през София към Перник, не може да се ползва пълноценно и се налага отново да се ползва вода от язовир “Студена”, което може да доведе отново до проблеми с водоснабдяването през лятото. Това стана ясно думите на министърът на екологията Емил Димитров – Ревизоро по БНТ.

Новият водопровод от с. Мало Бучино до Перник е дълъг 12.5 км и струва около 27 млн. лв. Чрез него вода от язовир „Бели Искър“ се пренасочва към Перник.

„Перник бе на воден режим. Правителството взе решение да се прокара нов водопровод. Идеята беше да се харчи по 300 куб. метра от язовира, а останалата да идват от София – 800 куб. метра. Прави се обаче точно обратното. Налагането е голямо и тръбите се пукат. Така за 10 дни е потребена водата за един месец. При тези темпове в средата на лятото ще имаме отново проблем. Не знам какъв е проблемът, като водата е подсигурена от София, за да я използват. За да се спрат авариите налягането от язовира и новия тръбопровод трябва да бъде изравнено. Това може да стане с изграждането на един резервоар. Проблемът може да се реши за 20 дни“, обясни Димитров.

Министърът каза, че се очертава и друг проблем, за да се осигури вода за напояване в Шуменско, това ще е за сметка на питейната вода и обратното. За ремонт на язовира пари няма, са посочили от общината. Там не е валял дъжд от месеци. Въпреки това не се очертава криза, като тази в Перник, увери той.

Според Димитров кризата незаконните сметища с боклуци от Италия вече е решен. „Всички контейнери с отпадъци бяха приети за сметка на италианските власти. Нарушението е на италианска територия, затова постъпиха коректно, по европейски. В конкретният случай подмяната на документите е извършена в Италия“, каза министърът.

източник: offnews.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Всеки десети вече не издържа финансово

0 (0) 48% очакват животът в страната да се върне към нормалния си ход до няколко месеца, сочат данни на АФИС Около 10% от българите твърдят, че вече не издържат финансово след цял месец извънредно положение, други 20% смятат, че биха издържали още най-много една седмица, а 19,8% – повече […]
pari

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.