Общината и съветниците посягат на парите за онкоболни. Взимат им 600 000!

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Здравко-и-Здравка

Изключително интересна сесия се очертава утре, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Някои от точките са скандални и се очаква да срещнат бурни дискусии и отпор от страна на здравомислещите съветници.

baner-zdrave

Такава определено е точката, с която се очаква да прехвърлят огромна сума от КОЦ-Пловдив към общината.

Но нека да започнем подред, за да ви покажем, че това е една добре планирана операция на общината, в която няма нищо случайно, нито извънредно.

На 3-ти април ви информирахме, че ОбС-Пловдив се опита да скрие от Plovdiv24.bg, чрез погазване на закона, изваждайки от онлайн заседанието на правната комисия репортерите на Plovdiv24.bg.

Защо се опитаха да скрият заседанието? Защото на това заседание бе входирано скандално предложение на кмета Здравко Димитров и защитавано от заместник-кмета Илия Кирчев, като се предлага дарения над 20 000 лева да не се разпределят от общински съвет, а директно от общината. 

Business Here

Защо общината иска да изземе функциите на общински съвет? Защо общината иска да разпределя дарения, без да се допитва до общински съвет? Тези въпроси зададохме тогава.

Естествено, в местната политика, откакто Здравко Димитров е начело на Пловдив, няма нищо случайно.

Така стигаме до развръзката. Със свое писмо до общината, управителят на КОЦ-Пловдив уведомява общината, че може да бъдат опуснати 800 000 от средствата на онкологичното лечебно заведение за нуждите на общинския кризисен щаб. (вижте писмото тук).

На базата на това писмо, заместник-кметът Илия Кирчев възлага на управителят на КОЦ-Пловдив да закупи техниката, необходима на двете общински болници МБАЛ „Св.Панталеймон“ и МБАЛ „Св.Мина“ за борба с коронавируса, като му позволява закупената техника да е на стойност 600 000 лева от парите на КОЦ-Пловдив.

В същия документ по-надолу е описано и необходимото оборудване, от което двете болници се нуждаят да им бъде закупено с парите за онкоболни.

Прави впечатление, че немалка част от нещата, поискани от двете болници, не са пряко свързани с борбата с епидемията от коронавирус.

Много е важно да се уточни, че в условията на извънредно положение, управителят на КОЦ-Пловдив не е длъжен да провежда тръжни процедури за техниката, която ще закупи. Може да проведе пряко договаряне с продавачите.

Защо е необходимо да се посяга на парите за онкоболните в Пловдив и областта? КОЦ-Пловдив обслужва над 50 000 онкоболни.

Не е ли по-правилно общината да намери необходимите пари за закупуване на необходимото оборудване. Не е ли по-правилно кметът и заместник-кметовете, които само преди няколко седмици си вдигнаха драстично заплатите, да се опитат да намерят резерви в бюджета и да осигурят символичните за Пловдив 600 000 лева, вместо да ги взимат от така нуждаещите се онкоболни?

Ако до края на годината общинарите, които си вдигнаха драстично заплатите, се лишат от увеличението си, парите ще стигнат за закупуването на необходимата техника!

Репортер на Plovdiv24.bg разговаря с управителя на КОЦ-Пловдив д-р Парашкев Цветков. Изненадващо или не той се чувстваше изключително некомфортно от въпросите, които му задавахме. Той категорично заяви пред наш репортер, че не става въпрос за дарение, а за заем към общинския щаб. Съвсем друго обаче пише в писмото, там никъде не се споменава за отпускане на заем, нито кога и как ще се връща този заем.

На всички останали въпроси д-р Парашкев Цветков отказа да отговори, под предлог, че нищо не е решено и предстои да се обсъди със щаба. С кой щаб обаче, д-р Цветков и това не знаеше, като заяви, че може да се обсъжда и с националния щаб.

Очевидно е, че архитектите на тази финансова операция не са запознали д-р Парашкев Цветков с всички подробности и само са го информирали, че ще му вземат една немалка сума. Защото за разлика от самият директор на КОЦ, от писмото става ясно, че всичко е обсъдено и решено от общинския щаб.

За нас, в редакцията на Plovdiv24.bg, няма съмнение, че става въпрос за поредната схема, съшита с бели конци, от кмета Здравко Димитров и икономическият кръг, който командва част от заместниците му. Ние обаче не сме правораздавателен орган, ние само можем да информираме пловдивчани, какво правят техните подчинени в общината.

Морално и правилно ли е общината да взима парите на онкоболните, за да се бори с кризата от коронавирус? Това утре трябва да решат съветниците.

Plovdiv24.bg ще публикува имената на всеки един от съветниците и как той е гласувал за тази точка. 

Ние смятаме, че е правилно пловдивчани да знаят, кой лично е допринесъл за орязването на парите за онколечение в Пловдив и региона. Ние смятаме, че самите онкоболни имат право да знаят, кой лично е допринесъл да се отнеме огромна сума от тяхното лечение.

източник: plovdiv24.bg

Общината и съветниците посягат на парите за онкоболни. Взимат им 600 000! 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Доц. Мангъров: След 13 май ще стане страшно! Епидемията ще ни връхлети с пълна сила

() Теорията на доц. Мангъров е доста интересна и наистина трябва да помислим и върху тази страна на нещата Коронавирусът не е по-опасен от който и да е сезонен грип. Свинският грип, който връхлетя България през 2009 г. зарази 177 хил. души и само за месец взе живота на 4 […]
мънгаров-410x260