ООН: Кризата е претекст за репресии, които нямат нищо общо с К-19. Свободата на медиите е от решаващо значение

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
big_13d3

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да не се възползват от пандемията от новия коронавирус, за да приложат репресивни мерки, които не са свързани с ограничаване на заразата.

Според Гутериш има голям риск пандемията да се превърне в криза на човешките права, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от БНР.

„Свидетели сме на непропорционални мерки спрямо някои общности, увеличаване езика на омразата към уязвими групи, както и твърде тежки ограничения, които пречат на здравната реакция на кризата.

На фона на нарастващия етнонационализъм, популизъм, авторитаризъм и нарушение на човешки права в някои държави, кризата може да даде претекст за приемане на репресивни мерки за цели, които не са свързани с пандемията. Това е неприемливо“, заяви Гутериш.

Според генералния секретар на ООН обаче най-уязвимите групи в момента са мигрантите, бежанците и хората без дом. В доклад на ООН се посочва, че 131 държави са затворили границите си, а само 30 правят изключение за търсещите убежище.

Според Гутериш в тази ситуация гражданското пространство и свободата на медиите са от решаващо значение.

източник: onovini.eu

ООН: Кризата е претекст за репресии, които нямат нищо общо с К-19. Свободата на медиите е от решаващо значение 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Фандъкова предлага: Парковете и Витоша да се отворят само за родители с деца

() Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи парковете и градините, както и планината Витоша да могат да се ползват от родители с малки деца. Коментарът ѝ пред журналисти бе направен по време на инспекцията по изграждането на Околовръстния път, която проведе заедно с министър Петя Аврамова. „Моята болка е излизането навън на малките […]
фандъкова
BulgarianEnglish