От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Dimityr-Petrov

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: 
Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал? Няма информация, затова това питам и предполагам.

baner-zdrave

Хайде щабът, освен статистика, спорове за тестове и маски, затваряне на паркове, Витоша и връх Мусала, четене на конско и плашене на населението, да започне да дава някаква навременна и полезна информация на населението и лекарите.
Ако предположението ми е вярно, имайте предвид, че се вдигна шум с това лекарство, много хора се снабдиха с него и като нищо ще започнат да се лекуват в къщи. Хлорохинът вероятно има добър ефект при заразени с коронавирус, но макар и рядко, дава и тежки странични реакции, някои от които много опасни, най-вече удължаване на QT интервала с тежки и животозастрашаващи аритмии, някои фатални. Това значи прецизиране на ефект-полза, предимно болнично лечение с мониториране или поне наблюдение.
Стои и въпросът този мъж от коронавирусната инфекция ли е починал, тъй като е млад, вероятно преди това здрав и не в тежко състояние, или от внезапна сърдечна смърт вследствие на страничен ефект на лекарството.
Бог да прости човека и съболезнования на близките.

В коментар към написаното от д-р Петров, Д-р Николай Болтаджиев, хирург и бивш Председател на националното сдружение на частните болници добави:
 Цитат от алгоритъма за поведение на ОПЛ по отношение на коронавируса във Франция:

“Хидрокисхлороквин
При липса на данни за ефикасност и безопасност от клинични изпитвания, към днешна дата нито Plaquenil, нито Kaletra нямат индикации в лечението на COVID-19 (становище на Висшия съвет на обществено здраве от 24.02.2020 г.). Те трябва да бъдат давани от фармацевтите само по лекарско предписание по обичайните им показания, за да се осигури достъпът им до пациенти, които ги ползват за своето хронично лечение. Първоначалното предписване може да се извършва само от ревматолози, интернисти, дерматолози, нефролози, невролози и педиатри и подновяване на рецепта при обичайната им индикация при хронични патологии (напр .: LUPUS, HIV, PR … и т.н.) от всеки лекар.

източник: czpz.org

Business Here

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов? 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

20 000 души у нас са останали без работа само за 10 дни

() Много от излезлите на борсата са посочили, като причина мерките за ограничение на коронавируса Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици на извънредното положение. Само за десет работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си – това показват данни на Агенцията по […]
безработен