Педиатри настояват да има разходки за деца в паркове и планини

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
parkove

Специалистите се опасяват от срив в имунитета

Педиатри настояват да се въведе времеви диапазон, в който родителите да могат да разхождат децата си на чист въздух и слънце в градските паркове и планините. Опасенията им са, че затворени вкъщи за по-дълъг период от време, децата не могат да изразходят енергията си, което неминуемо води до невротично поведение и проблеми.

baner-zdrave

Добър имунитет сред децата се изгражда чрез балансиран хранителен режим, разходки на чист въздух и физическа активност. Много е трудно в сегашната ситуация децата да си стоят само вкъщи, защото те имат нужда да излизат навън при спазването на всички противоепидемични мерки, смята педиатърът д-р Николина Колева пред БНР.
Тя бе категорична, че един от факторите за добър имунитет са редовни, умерени физически упражнения. Също така разходки навън и излагане на слънце.

„От медицинска гледна точка в историята на медицината едни от най-големите епидемии са се преборвали именно с разходките на чист въздух и слънце и затова изолацията на децата у дома не мисля, че се отразява много добре“, категорична бе тя.

Намалената физическа активност и ограниченото излагане на слънчева светлина неминуемо води до срив на имунитета сред децата, смята и завеждащият педиатричното отделение в многопрофилната болница в Добрич д-р Йовчо Йовев. Той също е на мнение, че парковете трябва да бъдат достъпни за децата в определен времеви отрязък.

„Аз мисля, че парковете и градините трябваше да останат точно за разходка на децата, защото първо те имат най-голяма нужда, не само като нещо, което подкрепя имунитета, а нещо, което подкрепя физическото развитие, растежа и съзряването на детския организъм. Затварянето на детски заведения, ограничаването на контактите постига 94-95% от търсения ефект“, коментира специалистът.

Business Here

Опасения, че след дългия период прекаран у дома, децата ще боледуват по-често, изразява и д-р Яница Радева. Затова и според нея те трябва да бъдат вече допускани до разходки в парковете.

„Много от децата живеят в апартаменти, нямат никакъв достъп до свеж въздух, до слънцеогряване“, заяви д-р Радева.

А по думите на д-р Кремена Парушева притеснение сред родителите за ваксиниране на децата заради извънредното положение по-скоро няма.

източник:dnes.bg

Педиатри настояват да има разходки за деца в паркове и планини 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Излизаме от вкъщи с СМС! Според Герб мярката е неотложна и само така, ще се справим с кризата

() Излизането от вкъщи може да се обявява с SMS, подобно на системата за плащане на синя и зелена зона. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски като част от по-строгите мерки, които се обмислят от щаба.По-рано вчера той обясни, че заради масово неспазване на разпоредбите за […]
мутаф