Рецептурната книжка да се признава като рецепта в това положение, предлагат от БФС

Споделете тази статия с вашите приятели!
0
(0)
16

Получих уверение, че от Българския фармацевтичен съюз (БФС) могат да вразумят клиентите да не купуват повече опаковки лекарства. Това каза началникът на оперативния щаб за справяне с коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг

От Ръководството на БФС ме увериха, че фармацевтите изпълняват добросъвестно задълженията си. Те дойдоха с няколко предложения – рецептурната книжка да се признава като рецепта в този момент и за в бъдеще. Бих подкрепил такова предложение, ще проведем разговори, каза проф. Мутафчийски.

Друго предложение от Фармацевтите е виртуална рецепта с мобилна комуникация, но той е скептичен дали възрастното население може да се справи фармацевтите да поръчват генерично заместване.

Във ВМА отдавна преминахме на генерично заместване на всички продукти, прекалено луксозно и скъпо е да се купуват оригинални продукти, каза ген. Мутафчийски.

Във ВМА под 10% са оригиналните лекарства, каза той.

Относно идеята лекарствата, отпускани по Здравна каса да бъдат издавани само по рецептурни книжки, този разговор може да бъде проведен и да се вземе решение. Хронично болни, които се изписват с комисии. Протоколите да важат за повече от 1 месец – не знам дали ще се приеме занапред, каза началникът на оперативния щаб за справяне с коронавируса.

Според ген. Венцислав Мутафчийски не можело да се смята, че фармацевтите в аптеките са на първа линия в борбата с коронавируса. Той даде пример, че в болницата, ръководена от него всичко се пакетира предварително и се пренася до входа на болницата.

Припомняме, по-рано в репортаж на Нова телевизия фармацевт от Бургас заяви, че не спи при семейството си и се е самоизолирал, за да предпази своите близки.

Целта на срещата между оперативния щаб и Съюза на фармацевтите бе да се постигне договореност хората да не изкупуват наличните лекарства.

Проверките в нормална ситуация са нормален начин да се контролира дейността. Получих уверения, че ще имат апел към членовете си да вразумяват гражданите, където е възможно. Да кажат – това не ви е необходимо. Не бива да се злоупотребява и да се стигне до дефицит„, каза Мутафчийски.

Асена Стоименова – секретар на БФС каза, че разговорът бил ползотворен.

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Босът на Лудогорец Кирил Домусчиев е заразен с коронавирус!

0 (0) Босът на Лудогорец – Кирил Домусчиев е заразен с коронавирус. Tази сутрин той е бил приет за изледвания в болницата СофияМед, а след като резултатите му са се оказали положителни, той е поставен под карантина заедно със своята съпруга. Преди броени секунди, благодетелят на „орлите“ призна, че е […]
17