Сами отчитаме водомерите си

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
4
Снимка: БГНЕС

Инкасаторите няма да влизат в домовете на потребителите с цел спазване на дистанция и ограничаване на контактите. Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова на брифинг във връзка с мерките, които се взимат заради извънредната ситуация, обявена в петък в държавата.

Дадени са указания на ВиК операторите и дружествата да преустановят снемането на показания от водомерите на битовите абонати и да спрат обиколките. Целта е да се намалят контактите на инкасаторите с потребителите и да се запази техния живот и здраве.

Регионалният министър заяви, че се разчита основно на медиите да информират за начина на инкасиране и на плащане да.

„Инкасиране и инкасатори няма да има“, каза още тя и повтори, че ВиК операторите няма да инкасират сумите чрез изпращане на инкасатор в домовете на потребителите.

Тя предупреди потребителите, че ако някой дойде на вратите им и се представя за инкасатор и иска да влезе в дома им, то той може да бъде човек, който не е с добри намерения. „Инкасаторите няма да посещават вашите домове и няма да взимат показания от водомерите до 29 март, до когато е обявено извънредното положение в България“, повтори регионалният министър.

За тази цел указанията към ВиК операторите са потребителите да могат да направят своя самоотчет на водомерите си, да го съобщят чрез телефон, на интернет страница или SMS.

ВиК операторите ще могат да залагат служебни резултати там, където няма самоотчет и там, където не е подаден такъв, като се опират на данни от предишен исторически период за средното потребление на абоната.

Във връзка със заплащането на дължимите суми от потребителите, за да няма много голямо струпване на хора се препоръчва на потребителите да ползват различни пътища – електронен превод, банково плащане, плащане на гишетата на Български пощи и на касите на ВиК операторите.

Ограничен брой хора ще се допускат в помещенията, където са касите, ще се дезинфекцират и ще се оборудват служителите с предпазни средства.

Всички електронни услуги, които МРРБ разполага ще бъдат изпълнявани и ще заложат на електронен обмен на информация.

Източник: News.bg.

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Теменужка Петкова: Двойно удължаваме срока за плащане на сметките за електричество

0 (0) За появилите се „предложения“ да се наложи едва ли не мораториум за плащане на сметките – ще си позволя да изразя моето мнение, че може да стигнем до ситуация, в която популизмът да стане по-опасен за вируса. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод идея на […]
6

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.