Топлофикациите поискаха драстично поскъпване на парното

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
топлофикация

Най-фрапиращо е искането за Велико Търново – 140%

Драстично поскъпване на топлоенергията от 1 юли предлагат топлофикациите в страната. Това става ясно от публикуваните им заявления за нови цени на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За редица градове исканото поскъпване е двуцифрено.

Предложенията за повишението на цените на парното в проценти спрямо цената от 1 април 2020 г. започват от 9,5 % във Варна, минават през 20 % за Плевен, София и ЕВН Топлофикация (Пловдив) и достигат 45 % за Бургас, 52% за Разград и 62 % за Враца. Най-фрапиращо е исканото увеличение на цената с цели 140,5 % за Велико Търново.  

За новите увеличения първа съобщи бившият омбудсман Мая Манолова. От заявленията става ясно, че са изпратени на регулатора в края на март, но са публикувани на сайта на КЕВР едва преди два дни, твърдят експертите на движението „Изправи се.БГ“.

Новината за умопомрачителния скок на цената на топлоенергията идва на фона на новите договорки с „Газпром“, които доведоха до рязко поевтиняване на природния газ и до обвързване на цената му с котировките на „синьото злато“ на международните борси. Съгласно споразумението цените на газа бяха преизчислени със задна дата – от август насам, и руският доставчик възстанови надплатени 150 млн. лева на „Булгаргаз“, който пък трябва да върне надвзетото на своите клиенти, вкл. и на топлофикациите. 

Въпреки спада на цената на природния газ на международните пазари родните топлофикационни дружества предлагат в разчетите си завишаване на най-различни разходи като амортизации, заплати, свързаните с тях осигуровки и социални плащания. „Топлофикация София“ е завишила и количествата въглеродни емисии, което също изисква допълнителни разходи.

„В крайна сметка вместо да се намалят цените на парното след обявеното от правителството намаление на цената на газа с  40% и вместо да се върнат надвзетите суми, което така или иначе се очакваше късно – около септември 2020 г., сега гражданите ще бъдат натоварени с нови, по-високи цени на парното от 1 юли, което е абсолютно недопустимо“, коментира лидерът на движението „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

В открито писмо тя настоява енергийният министър Теменужка Петкова да наложи пълен мораториум на всякакви увеличения на цените на ток, парно, топла вода и газ до отмяната на извънредното положение, а след това – и до края на годината, докато не се стабилизират финансово домакинствата, гражданите и фирмите. Призивът е и отправен и към кмета на София Йорданка Фандъкова като принципал на „Топлофикация София“.

Според Манолова има опасност от 1 май да се покачи драстично и необосновано цената на тока на регулирания пазар. Намаленото потребление на електроенергия в страната поради принудителния престой на хиляди фирми и производства у нас е довело до дефицити във Фонд „Сигурност на енергийната система“. За това се е оплакал преди няколко дни шефът на фонда, според когото недостигът е около 100 млн. лв. „Настояваме енергийният министър да гарантира, че това няма да доведе до принудително компенсаторно вдигане на цената на тока от 1 май 2020 г.на регулирания пазар, на който са и битовите потребители“, призова Манолова.

източник: segabg.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Поръчки за милиони – 2,5 млн. за цветя по време на криза

0 (0) През последните години видимо нарасна броят на засадените цветя в града, особено в центъра. Никой не отрича подобреното състояние на част от централните градинки и някои големи паркове. Обаче, получи се престараване – дори напълно здрави цветя и ансамбли се изкореняваха през две-три седмици, като на тяхно място […]
MONEY-CARPET

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.