Рени Врангова: Искаха да запишат майка ми като болна от COVID-19 без изследване

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
врангова

Актрисата с разтърсващ разказ за това как лекарка от Спешна помощ дава диагноза на 89-годишната жена с деменция

baner-zdrave

Актрисата от Народния театър и съпруга на режисьора Александър Морфов – Рени Врангова публикува във фейсбук емоционален разказ за това как 89-годишната й майка щяла да попадне в статистиката „болни от коронавирус“, без да й е било направено изследване. Lupa.bg публикува изповедта на Врангова без редакторска намеса.

„Преди няколко дена на майка ми (89 години) й става лошо, много ниско кръвно (110/40). Жената, която се грижи за нея се притеснява и вика Бърза помощ, обажда се и на брат ми, който Слава Богу е наблизо и веднага отива при майка ми. Идва лекар, установява ниското кръвно, “назначава” да се дава кока кола и солен айрян.

Решава обаче и да измери температурата, съобщава 38 градуса, преслушва гърдите и заключава, че майка ми е със затруднено дишане (такива оплаквания досега не е имала) и ще е добре да я вземат в болницата и да я сложат за малко на апаратно дишане, но и добавя, че ще я запишат като болна от коронавирус.

На въпроса на брат ми – как така, без тест, без доказателство, лекарката отговаря: Така се прави!!! Брат ми, разбира се, не допуска това да се случи. Малко по-късно майка ми се оправя, няма температура, вече няколко дена след този случай се чувства добре. Мисля само затова, какво би се случило ако брат ми не беше там. Майка ми щеше да е поредната бройка от статистиката БОЛНИ от коронавирус?

Щеше да е в болница, нас нямаше да ни допуснат при нея (тя сама е безпомощна, защото има деменция) и… подтискам въображението си. Как вече да вярвам на данните, които се съобщават всеки ден? Знам колко им е трудно на лекарите, но Моля Ви, това не трябва да се прави!!! Моля Ви!!!“

Специалисти коментираха скандалната ситуация пред Lupa.bg по следния начин: „Препоръките на Световната здравна организация, и спрямо тях – на Националния оперативен щаб, са всеки, който прояви дори един симптом на коронавирусна инфекция, да се изследва в подходящата среда. Един симптом може да бъде само повишена температура или само затруднено дишане. Екипите на Спешна помощ не са снабдени с китове за извършване на PCR-проба, което при толкова възрастен пациент би наложило прием в болница, където да бъде изследван. Остава неясен въпросът защо медикът е предположил директно включване на апаратна вентилация. Протоколите включват взимане на PCR-проба, рентгенография или скенер на бял дроб и проверка на жизнените показатели, включително сатурация. Ако те са ниски, се налага назално подаване на кислород при нужда“.

Business Here

източник: lupa.bg

Рени Врангова: Искаха да запишат майка ми като болна от COVID-19 без изследване 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Как МВР дари на МВР 0.00 лв.

() МВР има нужда от дарения. Нищо, че има бюджет от над 1 млрд. лв. Така е от години. Особено интересно е как бедни общини от Северозападна България отдавна упорито дотират полицията с гориво, при условие, че преди близо три години премиерът Бойко Борисов тържествено обяви,че патрулките няма да имат […]
полицаи