Всеки десети вече не издържа финансово

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
pari

48% очакват животът в страната да се върне към нормалния си ход до няколко месеца, сочат данни на АФИС

Около 10% от българите твърдят, че вече не издържат финансово след цял месец извънредно положение, други 20% смятат, че биха издържали още най-много една седмица, а 19,8% – повече от половин година. Това сочат данните от проучване на АФИС, при което между и 11 и 13 април по телефона са интервюирани 2085 пълнолетни български граждани.

Финансовият удар е по-силен при хора, чиито доходи и без това са ограничени. Кризата увеличава социалното разслоение, тъй като около половината от пълнолетните разполагат с финансов буфер да издържат още месец на извънредното положение, а едва всеки пети е спокоен за по-далечното бъдеще, коментират от АФИС. Близо 1/4 вече са загубили работното си място, в толкова от домакинствата има поне 1 човек, който е с намалено заплащане, 28% говорят и/или за съкращаване на работното време. Едновременно и трите неща са се случили в 11% от домакинствата.

Около 45% от заетите в туризма, хотелиерството и ресторантьорството вече са без работа. Засега по-слабо са засегнати заетите в услугите, търговията, земеделието и промишлеността.

По данни на АФИС преди кризата само 44% от пълнолетните са осигурени по трудов договор на пълен работен ден, 3% – на непълен, 1% – на граждански, 2% – от съпруг или родител, 25% – от държавата (пенсионери), а 6% се самоосигуряват.

Около 48% очакват животът в страната да се върне към нормалния си ход „до няколко месеца“. Мнозина предполагат, че финалът на това изпитание ще е към края на годината (23%) или след това (15%). С напредването на извънредния режим не можем да говорим и за съществено подобряване на очакванията за скорошна развръзка, коментират от АФИС като сравняват данните от сегашното проучване с предишното от края на март. Преди 2 седмици 51,1% са смятали, че нещата ще се възстановят до няколко месеца, а сега са 47,7%. 

Източник: Дума, bstv.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Главният секретар на МВР с цитат на деня: Може би на някой му писна да гледа жена си толкова време, но така е за всички

0 (0) Може би на някой му писна да гледа жена си толкова време. Но това е за всички нас. С тези думи главният секретар на МВР Ивайло Иванов спечели приза ”цитат на деня”. В истински правова държава след такова изказване щяха да завалят съдебни дела за дискриминационно изказване и […]
gl-komisar-ivailo-ivanov-kogato-chovek-039

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.