Как четенето на книжки влияе върху речевото и умственото развитие на детето

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Малките деца, чиито родители им четат по пет приказки на ден, отиват на детска градина с близо милион повече думи в речника си в сравнение с онези деца, чиито родители не им четат изобщо, установи ново изследване. Тази шокираща бройка предполага и всички форми на една дума (глаголни времена и наклонения, членувани съществителни и прилагателни с техните различни родове и числа; формите на местоименията и т.н., както и всички умалителни, увиличителни форми, жаргонни думи и др.).

Джесика Логан, специалист по ранно детско развитие, от университета в Охайо, казва, че „пропастта от един милион думи“ е ключът към обясняване разликата между речниковия запас и уменията по четене между децата, а по-късно – и между възрастните.

Дори ако на детето му се чете по една приказка на ден, то пак ще знае до 5-годишна възраст близо 200 000 повече думи в сравнени с онова, на което никога не е било четено. Децата, на които родителите четат, ще бъдат значително по-подготвени впоследствие да видят и възприемат тези думи на хартия, когато отидат в училище. Те много по-лесно ще се научат да четат и да пишат. Освен това ще развият и отношение към книгата като ценност и към четенето като задушевно и обогатяващо преживяване.

копирано от: obekti.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Изплашената Борислава Йовчева набързо затвори магазина си в Барселона (ВИДЕО)

0 (0) Скандалът с разследването за пране на пари в Испания, в който главни действащи лица са бившата манекенка Борислава Йовчева и българския премиер Бойко Борисов, продължава да е тема №1 за испанските медии. Журналистите на Пиринеите определят отношенията им като изключително близки и пишат, че баща на детето й […]
Magazin Jovcheva

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.