Родно светило в неврохирургията: Не оставяйте мозъка да почива

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Научен труд на български лекар се използва за база в медицината. Той е неврохирург от „Пирогов“, който дели живота си между Германия и България.

Проф. Венелин Герганов взима професията по наследство.

„Професия на баща ми дотолкова, доколкото той беше хирург, наистина – разказвао пред БТВ проф. Геирганов. – Но аз в един момент реших, че трябва да имам малко по-различен път. Ако е хирургия, трябва да е друга хирургия. А и заради интереса ми към мозъка и неговите функции избрах неврохирургията“.

Като неврохирург ежедневно се изправя в операционната със случаи като тумори в мозъка или гръбначна хирургия.

 „След като завърших в България, специализирах неврохирургия, работих няколко години и отидох в Германия – връща се към началото на професионалния си път именитият неврохирург – В един център, който може би е водещият световен център в неврохирургията, и от 2006 г. съм там. И всъщност около година и половина, вече две години започнах да работя и в България. Тоест две седмици работа в Германия, две седмици работя в България”.

Казва, че за него е важно да работи в България.

„Цената на това нещо в личен план е най-вече това, че съм разделен от семейството си. Реално това е високата цена“, споделя той.

Последният научен труд на д-р Герганов е определен като една от библиите в неврохирургията.

„Дори едно списание сега, което е орган на американския конгрес по неврохирургия, я определи като една от петте основни книги в неврохирургията, която всеки неврохирург трябва да притежава. Тоест един еталон, по който да се сравняват всички нови книги, които излизат. И естествено това е нещо много… ласкателно!“, смята проф. Венелин Герганов.

А съветът на д-р Герганов, доколкото можем да се предпазим от това да му бъдем пациенти, е да не оставаме мозъкът да почива.

„Мозъкът трябва да се разглежда като един мускул. Ако искаме да оформим мускулите си, трябва да ходим на фитнес и да ги тренираме. Същото е и за мозъка. С пасивност той няма как да работи с десетилетия пълноценно“, съветва лекарят.

копирано от: tukisega.news7.eu

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Корнелия Нинова: Имаме три задачи- програма за управление, управленски екипи и обединяване на хора

0 (0) „Поздравявам ви за резултата на местните избори. “Младост” избра кмет , издигнат от БСП, защото вие поехте ясни ангажименти към жителите на района, издигнахте подходящ кандидат, обединихте и други към нашата кауза и работихте неуморно.“  Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова  на отчетно изборната конференция на БСП […]
Курнелия Нинова

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.