Отпада забраната за посещение на природни паркове: Витоша ще бъде отворена за разходки от 3 май

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
природа

Забраната за посещение на национални и природни паркове отпада. От 3 май неделя природен парк „Витоша“ ще бъде отворен за разходки.

baner-zdrave

При разходка в планината кметът съветва да се спазва дистанция от минимум 2.5 метра, а при разговори с други хора – да се поставя маска или шал, обяви днес столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук след разговор с премиера Бойко Борисов, министри и оперативния щаб.

По-късно от здравното министерство съобщиха, че със своя заповед здравния министър Кирил Ананиев е възложил на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Без хижи и градски транспорт до Витоша

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство. Препоръката е разходките да бъдат само по маркирани пътеки.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от Драгалевци до Морените и от Бояна до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 часа тези пътища ще се затварят за автомобили. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

Business Here

„За да не допускаме събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша“, обясни Фандъкова.

В София отварят целите паркове

В неделя ще бъдат премахнати и лентите в големите паркове, но гражданите трябва да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка. Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.

Според сегашните правила парковете са отворени от 9.30 до 18.30 чаша за родители с деца на възраст до 12 години, а преди и след това – за разходки на кучета и единично спортуващи.

„Възлагам на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки“, пише още Фандъкова.

източник: dnevnik.bg

Отпада забраната за посещение на природни паркове: Витоша ще бъде отворена за разходки от 3 май 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

КПП-ТАТА ОТПАДАТ ДО ДНИ

() Като лекари намираме, че разрешението за разходки паркове и планини е безкрайно необходимо, за да намалим стреса и да подобрим състоянието на имунната защита. Това каза в предаването „Плюс-минус“ по Нова тв Гергана Николова , член на Управителния съвет на българския лекарски съюз. Имаше период, в който трябваше да […]
police