Ваксини и COVID-19: Какво трябва да знаят родителите

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
vaksini

Как да организирате безопасното поставяне на задължителните ваксини на вашето дете по време на пандемията?

Разпространението на заразата от коронавирус от 2019 г. (COVID-19) донесе със себе си страх и несигурност. Много родители питат дали ще има ваксина срещу COVID-19 и как да организират рутинната имунизация на детето си в условията на пандемия. Готови сме да отговорим на най-често задаваните въпроси.

baner-zdrave

Кога ще има ваксина срещу коронавирус (COVID-19)?

Към момента [23 април] няма специални ваксини или лекарства за COVID-19. Учените по света работят неуморно за разработване на ваксина срещу болестта. Едновременно се разработват много различни ваксини, като две от тях са в доста напреднала фаза. Към разработването на ваксините се прилагат иновативни подходи, базирани основно на опита с Ebola и SARS. Ако са успешни, това ще бъде най-бързото разработване и тестване на ваксина в историята на човечеството.

Учените търсят лекарства, които да забавят разпространението на вируса в тялото и да облекчат дихателните проблеми при заразените пациенти. Но дори с най-бързите методи употребата на лекарства за новата болест при хората трябва да се тества, за да се гарантира безопасност и ефикасност.

Трябва ли на детето ми да бъдат поставяни задължителните ваксини по време на пандемията от COVID-19?

Независимо че COVID-19 обърква ежедневието ни, краткият отговор е ДА, опитайте се да продължите рутинната имунизация на детето ви, ако е възможно. Важно е децата и бебетата да продължат да се ваксинират по график, защото това ги предпазва от сериозни заболявания. Това означава, че когато децата се завърнат към обичайното си взаимодействие с други деца, те ще бъдат защитени и от други болести.

Ако не сте сигурни дали се правят обичайните имунизации, свържете се с вашия лекар, за да разберете. Тъй като ситуацията с COVID-19 се променя всеки ден, педиатрите могат често да коригират начина, по който работят. Ако не можете да посетите клиниката, в която трябва да се постави следващата ваксина на детето ви, отбележете си някъде, че това трябва да стане незабавно след възобновяване на работата им.

Business Here

Какви изводи може да си направим от ситуацията с коронавируса? Какво можем да научим за останалите болести и за вземането на решение за ваксиниране?

Избухването на заразата ни напомня колко важни са ваксините. Показва ни, че когато има ваксина за някое заболяване, трябва редовно да ваксинираме себе си и децата си с нея.  Без защитата на ваксините, болестите се разпространяват бързо и имат много тежки последици. Например морбили и някои други болести носят постоянен риск. Имаме късмет, че разполагаме с ваксини, които ни предпазват..

Как действат ваксините?

Ваксините ни помагат да подготвим имунната си система за борба с инфекциите, като вкарват в тялото отслабена форма на бактерията или вируса. Тъй като е отслабена, тя не може да ни разболее. Тя обаче стимулира имунната система на тялото ни и му помага да изгради защита под формата на антитела. По този начин, ако някога се заразите, имунната система на тялото ви вече ще знае как да се пребори с вируса.

Къде мога да намеря актуални указания за ваксинирането?

Свържете се с вашия лекар, прегледайте уебсайтовете на местните и националните здравни власти и следвайте насоките, предоставени от СЗО и УНИЦЕФ.

Как мога да предпазя себе си и околните от COVID-19?

Някои предпазни мерки, които вие и семейството ви може да вземете, за да избегнете заразяване, включват следните насоки:

  • Мийте ръцете си редовно със сапун и вода или дезинфектант за ръце на спиртна основа.
  • Избягвайте да докосвате лицето си особено очите, носа и устата.
  • Ако кихате или кашляте, покрийте устата и носа си със сгъвката на лакътя или с кърпичка. Незабавно изхвърлете използваната кърпичка.
  • Избягвайте местата с много хора и близък контакт с хората. Стойте на безопасно разстояние от всеки, който има симптоми на настинка или грип.
  • Избягвайте да се ръкостискате, прегръщате или целувате с хората. Избягвайте да споделяте храна, прибори за хранене, чаши и кърпи.
  • Почиствайте и дезинфектирайте повърхности, които се докосват по-често, включително телефони, дръжки на врати, ключове на лампи, дистанционни управления и работни плотове.
  • Останете у дома, ако не се чувствате добре, дори да нямате много висока температура и кашлица.
  • Носете маскаВ България носенето на маски на публични места е задължително.

Имам дете на възраст от 0 до 12 месеца. Как мога да предпазя бебето си от COVID-19?

Освен всички предоставени дотук съвети  относно миенето на ръце, физическото дистанциране и поддържането на хигиенни практики, родителите на бебета  трябва да полагат допълнителни грижи за предпазването им от инфекции. Ако е възможно, кърмете.. В момента няма научни доказателства, че вирусът може да се пренася с кърмата, но трябва да спазвате обичайните хигиенни и респираторни защитни мерки (докато кърмите, а и в останалото време), за да избегнете заразяване по въздушно-капков път. Използвайте антибактериални кърпички, ако разполагате с такива, за да почиствате веднъж дневно всички плотове, включително и повърхностите, върху които сменяте пелените на бебето.

Добре е едни и същи лица да полагат грижи за децата ви, за да се намали броят на хората, с които влизат в контакт. Тези, полагащи грижи, лица трябва да си мият ръцете редовно, да избягват да споделят предмети, които се докосват до устата, например чаши, и да се дистанцират, ако почувстват и най-малкото неразположение.

Какво трябва да направя, ако детето ми проявява симптомите на COVID-19? Безопасно ли е да го заведа на лекар?

Ако детето ви има зачервено гърло или висока температура, позвънете на лекаря или здравната служба за консултация, преди да заведете детето. Може да има въведен специален ред в клиниката с цел ограничаване на разпространението на заразата върху други хора. Ако детето ви има по-сериозни симптоми, например затруднено дишане или изглежда необичайно отпаднало, позвънете на „Бърза помощ“ или го заведете до най-близкото спешно отделение.

Повечето деца с COVID-19 имат сравнително леки  или дори никакви симптоми. Важно е обаче да пазите по-възрастните и по-уязвимите на сериозни инфекции. Затова дръжте детето у дома, ако мислите, че е било изложено на COVID-19 или е заразено, но се свържете с педиатъра на детето или със здравен специалист за съвет.

Както и при другите респираторни инфекции като грипа, потърсете помощ навреме, ако вие или детето ви проявявате симптоми. Опитвайте се да избягвате обществени места (работа, училище или градски транспорт) и не влизайте в контакт с членове на семейството, които са по-възрастни или с нарушена имунна система. Ако живеете с възрастен човек, е препоръчително да разделите поколенията в домакинството.

Трябва ли да тествам детето си за коронавируса от 2019 г. (COVID-19)?

Не е необходимо да тествате детето си, ако то е здраво и не проявява никакви симптоми (висока температура, кашлица или затруднено дишане). Стремете се да следвате всички важни стъпки за защита на семейството ви от COVID-19.

източник: unicef.org

Ваксини и COVID-19: Какво трябва да знаят родителите 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Парадоксалният щаб НОЩ – мегаорган или планирана изкупителна жертва?

() Без съмнение през последният месец категоричен фаворит на медиите и на общественото внимание е т. нар. Национален оперативен щаб (НОЩ), начело с генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Това поставя на дневен ред въпросът за неговия статут, който до ден-днешен, в интерес на истината, е доста неясен, при това не само […]
нощ