До 200 000 уволнени до края на март очакват ресторантьорите

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
12

150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март заради наложените карантинни мерки заради коронавируса. Това прогнозират от Сдружението на заведенията, съобщава БНР.

baner-zdrave

Проучване на Българската стопанска камара показва, че загубите, които калкулира всяка фирма от началото на кризата, са средно около 2000 лв. на ден.

банер-728x90 (1)

Емил Коларов от Сдружението на заведенията посочва, че за да оцелеят и запазят своите служители, някои заведения се опитват да преориентират дейността си и да започнат да приготвят храна за доставки. Това обаче също не било решение.

Не може три години наред да си работил по една схема и в един момент за два дена, за 1 седмица, та дори за 1 месец да реорганизираш дейността си, да започнеш да продаваш храна за вкъщи и хората да те научат и да купуват от теб, категоричен е той.

Коларов напомни, че за редица обекти няма дори такава възможност и те са принудени да затворят напълно, а служителите им се оказват отпуск или дори вече са освободени.

Business Here

Той заяви, че намерението на държавата да изплаща 60% от трудовите възнаграждения на тези хора не работи.

„Ако си представим, че един служител бъде съкратен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, обезщетението, което ще получи, е точно 60%, т.е. той ще получи същото обезщетение, което ще получи и в момента. Разликата е, че оставайки назначени при нас, ние най-вероятно ще трябва да поемем и техните осигуровки“, обясни ситуацията Коларов.

До 200 000 уволнени до края на март очакват ресторантьорите 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Затвориха аптека в София, продавала лекарства без рецепта

() Вече има затворена аптека в столицата заради проверките на МВР и прокуратурата дали в аптеките се продават лекарства без рецепта, съобщава БНР. В цялата страна започнаха масови проверки в аптечната мрежа Председателят на Асоциацията на аптекарите в България Николай Костов коментира, че няма как пациентите да имат винаги рецепта, […]
Customer In Pharmacy Holding Medicine Bottle. Woman Reading The Label Text About Medical Information Or Side Effects In Drug Store. Patient Shopping Pills For Migraine Or Flu.