МАНОЛОВА: ГЕРБ ВКАРА В ПРОЕКТОЗАКОНА ТЕГЛЕНЕ НА ДЪЛГ ОТ МВФ ЗА 10 МЛРД. ЕВРО. БОРИСОВ И ГОРАНОВ ЗНАЯТ ЛИ?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Незабавно трябва да бъдат изслушани премиерът Борисов и министърът на финансите Горанов в парламента, призова Мая Манолова

Manolova

В събота в 17:58 ч. в деловодството на парламента е внесен ЗИД на Закона за държавния бюджет за 2020 г. Автори са Менда Стоянов и група депутати от ГЕРБ. В тази кризисна ситуация актуализация на бюджета според правителството се налага, но начините, по които се прави, са непрозрачни и с това будят тревога.

Тревожното в този законопроект е, че той предвижда шоков дълг на българските граждани от 10 млрд. ЕВРО не просто към международните финансови пазари, а към МВФ. Освен това изисква намесата на независимия регулатор БНБ като фискален агент по теглене на дълга от МВФ. И всичко това не се предприема, предлага и обяснява публично от премиера Борисов и финансовия министър Горанов, а от депутати от ГЕРБ.

В чл. 68, ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавят думите „както и външен държавен дълг чрез заеми от международни финансови институции, включително за финансиране на проекти и програми“. Това предложение звучи относително безобидно, ако остане само в този си вид. То допуска, че правителството не може да получи 10 млрд. дълг само на финансовите пазари и трябва да се обърне към международни финансови институции. Създава се обаче и нов чл. 68а: „Чл. 68а (1) Българска народна банка може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от Международния валутен фонд…”

С други думи, Менда Стоянова предлага да се търси помощ от МВФ за първи път от 27 април 2007 година, когато фондът се оттегля от ролята си на кредитор и партньор при определяне на макроикономическата политика на България.

Този ход на ГЕРБ предизвиква вълна от въпроси и основателни съмнения:

1.Защо законопроектът се внася в последните възможни 2 минути от срока, от депутати от ГЕРБ, а не от правителството на Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов, при положение, че Държавният бюджет и актуализациите му могат да бъдат внасяни в парламента само от правителството?

2.Защо премиерът Борисов и Менда Стоянова във вчерашните си публични и медийни прояви не информираха обществеността за тези готвени промени и за намесата на МВФ в процеса? Знае ли Борисов за тях? Знае ли Горанов за тях?

3. Колко ще е тежко бремето на дълговото робство за гражданите: за какво са нужни още пари, при какви лихви и условия, (след уверенията, че към 31 март салдото на България е положително с 1,2 млрд. лв.), колко от тях ще стигнат до всеки обикновен български гражданин и до бизнеса, който се въздържа да ползва мярката „60/40” и средствата от нея още не са оползотворени?

4. Защо не беше публично и медийно обяснено още вчера, на широката общественост, че ще се иска дълг от МВФ? Подобни дългове се свързват с репутационни рискове и рестрикции на всички публични разходи? А икономии правителството не е обявявало.

5. Как ще се отрази подобен дълг върху следващото правителство и стабилността на държавата и целенасочено ли се залага тази мина от Бойко Борисов на следващото управление?

Разумът и политическият морал изискват премиерът Борисов да постигне широко надпартийно съгласие за подобен огромен  дълг от 20 млрд. ЛЕВА – от президента, през експертната общност, бизнеса и институциите, до опозицията и неправителствения сектор.

Призоваваме президентът Румен Радев да свика КСНС по повод на задлъжняването на България в обем, непознат за последните 3 десетилетия от началото на прехода – институциите трябва да гарантират пред гражданите, че подобен колосален дълг няма да застраши финансовата стабилност на страната в близка и по-далечна перспектива.

източник: izpravise.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Дани Кирилов, ГЕРБ: Правото на придвижване не е основно гражданско право

0 (0) „Към момента ние сме в обема, в който държавата би могла да се отклони без да нарушава тези (гражданските) права. Към момента не сме в сериозно отклонение, в сериозна непропорционална диспропорция спрямо тази ситуация на извънредното положение“ Така правосъдният министър Данаил Кирилов оцени пред Би Ти Ви степента, […]
dani

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.