Коронавирусът отвори пътя към световна диктатура

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
тодор-беленски
Тодор Беленски

Правителството ни предложи удължаване на извънредното положение до 13 май. А още от началото на случая с коронавируса имам притеснения много повече от мерките, отколкото от самия вирус. Сега ще обърна внимание на няколко много важни примера. В Унгария беше приет нов закон, който дава на премиера Виктор Орбан възможност да управлява чрез укази на практика за неопределено време. Според един от приетите текстове се предвижда 5 години затвор за всички, които възпрепятстват мерките за борба с коронавируса и за тези, които разпространяват фалшива или изкривена информация за действията на кабинета. Какво е фалшива информация определя правителството, както се сещате.

В Русия още миналата година беше създадена масивна система за лицево разпознаване. Първоначално тя предизвика негативна реакция на обществото, като правозащитници се втурнаха да завеждат дела за неправомерно наблюдение. Коронавирусът обаче даде сериозен тласък на популяризиране на системата. Миналата седмица московската полиция съобщи, че е заловила и глобила 200 души, нарушили карантината и самоизолацията чрез използване на системата за лицево разпознаване от 170 000 камери.

Според съобщение на руски медии, някои от предполагаемите нарушители, които са били глобени, са били навън за по-малко от половин минута, преди да бъдат засечени от камера. „Искаме да разположим още повече камери, така че да не остане необхванат ъгъл или незасичана улица“, каза на неотдавнашен брифинг Олег Баранов, шеф на полицията в Москва и добави, че в момента службата работи за инсталирането на допълнителни 9 000 камери. Системата е използвана и за засичане в социалните мрежи на тези, които имат или подозират, че имат коронавирус.

В Израел службата за сигурност Шин Бет модифицира мощната си програма за наблюдение, за да проследи движенията на пациенти с коронавирус или заподозрени носители. Механизмът е подобен на този, използван в Русия – данните за телефонните и кредитните карти се използват за установяване на локация, В Южна Корея правителството използва данни от транзакции с кредитни карти, геолокация по телефона и кадри за наблюдение, за да даде подробна информация за пациентите с коронавирус.

Мобилните превозвачи в Европейския съюз споделят данни със здравните власти в Италия, Германия и Австрия, за да помогнат да се следи как хората спазват социалната дистанция Данните за смъртността само от коронавирус в Германия сочат 0.8 %. В това число дори не влизат леките случаи на заболяването и тези без симптоми. Давате ли си сметка, че заради един вирус по целия свят правителства и корпорации отнеха всички основни свободи на гражданите?

Давате ли си сметка, че всички тези системи за наблюдение, които сега удобно вградиха покрай вируса, ще продължат да действат и след това? Разбирате ли, че в слепия си страх не само приемаме разпада на цели систeми, фалирането на изключително много бизнеси, тоталното обричане на живот на кредит и под наблюдение? Не ми пука кой ще ме нарече конспиратор, това е сигурна стъпка към една световна диктатура и съвременен робски модел!

източник: actualno.com

Коронавирусът отвори пътя към световна диктатура 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Булевардът гордост на Борисов, Портних и ГЕРБ пропадна по-малко от година след откриването си

() Още не се е навършила и година от пускането на движението по прословутия нов бул. “Левски” във Варна и той пропадна.  Огромната яма на платното, заснета днес, не е първото свидетелство, че пътят не е добре изпълнен, въпреки огромната си цена от 113 млн. лева. Булевардът беше пуснат за […]
дупка
BulgarianEnglishGreek