Лабораторен лекар: Изказванията на Мутафчийски почиват на нулева експертиза, всява недоверие в лекарите

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Loboratoren Lekar
Вчера един колега, генерал Мутафчийски, си позволи да изкаже съмнение за бързите тестове от капка кръв, серум или плазма. В качеството си, обаче, на началник на НОЩ (Национален оперативен щаб – бел. Либерта), вместо да се вслуша в съветите на лекари, особено лабораторни, както го направиха в САЩ, всява недоверие в лекарите, които са призвани да изследват и да носят отговорност за резултатите в страната.

Изказването по телевизиите, че бързия тест има над 20% неверни резултати, е непрофесионално, почива на нулева експертиза от негова страна и е крайно обидно за лекарите, които искат, могат и знаят как да помогнат. Припомням му, ако не му е казал д-р Кунчев, че най-важната стъпка, за да се пребори един епидемичен взрив или да се предотврати, е да се открият здравите заразоносители. Бързите тестове са инструмента, отречен от генерал Мутафчийски, както за откриване, така и за диагноза, защото носител не значи болен!

baner-zdrave

Не искам да влизам в каквато и да е полемика с коремен хирург (Мутафчийски – бел. Либерта), нито с д-р Кантарджиев, който има странни твърдения за времето на позитивиране на ПСР тестовете (между другото почти равни с тези на бързите тестове). Никога не съм си позволявал да давам мнение за хирургическите способности, на който и да е. Камо ли на хирурга Мутафчийски. Моля, обаче, генерал Мутафчийски да не дава оценка за тестовете и способността ни да ги направим. Нямам честта да съм хирург, но и той няма честта да е лабораторен лекар. И още нещо, ако бяха поставили вместо температурно гише на границата, една инструкция за изследване с бързи тестове, отдавна щяхме да сме отрили векторите на инфекцията за COVID -19! Засега посочващи Плевен, Габрово, а вече и София. Мултипоинтинг! Теста струва 5 пъти по малко от ПСР, а да правиш скрининг с ПСР е все едно да гърмиш муха с танк!

Всички европейски страни и особено китайците изследват с бързи тестове – скрининг, както между другото пише и в лабораторния стандарт на България, че следва да се прави. Ако генерал Мутафчийски не го е чел, да го прочете! А за тези, в които има и капка съмение в думите ми, прилагам листовката на италианско-американския тест за бърза диагностика на COVID-19 – 100% чувствителност и 98% специфичност. Другите производители са с подобни статистически характеристики, а на д-р Кантарджиев му препоръчвам да наблегне на четенето, а не на говоренето.
Непригодността за отговорността на поста не може да се скрие под мундира!

Д-р Георги Тодоров., лабораторен лекар

източник: liberta.bg

Business Here

Лабораторен лекар: Изказванията на Мутафчийски почиват на нулева експертиза, всява недоверие в лекарите 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Логиката ми се губи някъде: Болниците били празни, но подготвят „Арена Армеец“ за полева болница

() ЗАРАЗАТА Е ТУК, ЛОГИКАТА Я НЯМА! Не че не вярвам, че има зараза. Вярвам. Но пък логиката ми се губи някъде, направо си умря. Всички трябва да си стоят по къщите, за да не се заразят от чистия въздух, но полицаите на КПП-тата на градовете /току-що с личните си […]
Guncheva1