МАЯ МАНОЛОВА ОСПОРИ НАРЕДБАТА ЗА ПАРНОТО НА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

 Въведете разбираеми за гражданите сметки за парното, призовават от „Изправи се.БГ”

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова изпрати становище до министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на срока за обществено обсъждане на новата Наредба за топлоснабдяването, който е до 13 февруари 2020 г.

В становището Манолова оспорва повече от десет формулировки в наредбата. Тя иска въвеждане на разбираеми сметки за парно, с ясна информация колко топлинна енергия, гореща вода, сградна инсталация и разходи за общи части се начисляват  и по какви цени са остойностени услугите за съответния отчетен период.

Във видео на Манолова, публикувано в нейната фейсбук страница, тя заявява, че „Изправи се.БГ” ще обжалва и тази наредба в съда, ако остане в същия вид.

В понеделник „Изправи се.БГ” проведе форум, посветен на наредбата, на който и експертите бяха категорични, че тя само заобикаля решението на ВАС за отмяната й и възпроизвежда старата методика и старите нормативни текстове. Участващите организации ще изпратят свои становища в рамките на общественото обсъждане.

 „Настояваме в наредбата да се включат задължителни изисквания към минималното съдържание от данни, които топлинните счетоводители  да предоставят на гражданите в изравнителните и месечните сметки, които са на база реално отчитане”, пише Манолова до министър Теменужка Петкова.

Манолова посочва, че проектът на наредбата не решава основните проблеми на гражданите с топлофикационните дружества и топлинните счетоводители и подчертава, че това са два монопола, от които потребителите страдат, но МЕ не предприема коригиращи действия.

Според нея предложеният текст, по който топлофикациите ще трябва да извършват настройките на абонатните станции, е неясен, неразбираем  за хората и противоречащ на друг нормативен акт – Наредба № 15/ 2005 г.

Относно даденото определение за „щранг лира” за първи път в нормативната уредба, от екипа на Манолова са категорични, че то може да създаде нови проблеми за собствениците на имоти, които нямат налични проекти за сградите. „Не става ясно кой ще определя дали в даден имот има щранг лира – топлинните счетоводители или топлофикационните дружества”, са критични експертите от „Изправи се.БГ”.

„Считаме, че ако остане в този вид, наредбата ще създаде нови проблеми за сградите етажна собственост, вместо да  ги решава”, посочват от екипа на Манолова и прогнозират хаос в отчитането и сметките, ако наредбата влезе в сила.

копирано от: izpravise.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Божков сваля Борисов и кабинета в понеделник! Удари го по най-милото му Еврофондовете

0 (0) Отговорът на Васил Божков не закъсня, преди малко гръцки евродепутат обяви, че в понеделник ще представи в Европарламента какво и как се е случвало в България с парите на европейските граждани в продължение на 10 години в които управляват Бойко Борисов и Герб. Скандалните документи според гръцкият евродепутат […]
Задържаха Божков в Дубай

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.