Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централният софийски затвор

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централният софийски затвор, затворническото общежитие в кв. “Кремиковци” и керамичната фабрика в гр. Враца. Това изрази омбудсманът Диана Ковачева по време на представяне на годишния доклад от проверките в местата за задържане и лишаване от свобода – затвори, арести, центрове за настаняване от семеен тип за деца и лица, психиатрии, домове за възрастни с увреждания, психични разстройства и деменция, центрове за мигранти и бежанци и др.

Причина за искането й са лошите битови условия, фактът, че сградата на Софийския затвор е паметник на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността останалите сгради да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода.

Относно останалите центрове за настаняване от семеен тип за деца и лица, психиатрии и домове за възрастни с увреждания Ковачева отбеляза, че процесът на деинституционализацията е много закъснял. Според нея трябва да има много сериозна реформа в психиатричните клиники заради незадоволително състояние на държавната психиатрична болнична помощ.

Според Ковачева трябва да се подобри координацията между Министерството на здравеопазването това на труда и социалната политика. „Проблем са също кадровата обезпеченост, социалната рехабилитация, психологичната грижа, дългият болничен престой и др. В държавните психиатрични болници има пациенти, които живеят трайно в тях поради липса на резидентни социални услуги за хора с психични заболявания. Постоянно пребиваващи са 30 лица в Кърджали и 40 в Карлуково“, посочи омбудсманът. По думите ѝ основната препоръка към тези лечебни заведения е цялостна и задълбочена реформа.

„В домовете за възрастни хора с деменция има недостатъчно социални услуги, асистенти и медицински специалисти. Над 300 души чакат, за да бъдат настанени в такива домове. Липсва и адекватна профилактика на тези заболявания, както и адекватна грижа. Ние констатирахме лоши условия и пренаселеност в тези домове“, заяви Ковачева. По думите ѝ отдалечаването на тези центрове от градовете, пречи на бързото пристигане на медицинска помощ.

„Не само лошите условия са проблем, но и грижата за тези хора. Освен липсата на подготвени специалисти, липсва и чисто човешкото отношение към тях. Те са ниско платени, условията са лоши.Необходим е по-ясен подбор на кадрите в тези домове. Много малко се говори и с близките на тези хора, като няма яснота какви точно хора се настаняват на тези места. Не е ясно в какво точно състояние се намират пациентите при постъпване там“, подчерта омбудсманът.

копирано от: informo.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Пратеникът на САЩ: Ние искаме Балканите да процъфтят, а Русия ни пречи, тук е пълно с агенти на Москва

0 (0) Матю Палмър, пратеникът на САЩ за Западните Балкани предупреждава, че Русия иска да раздели региона и да попречи на интеграцията със Запада. «Загрижени сме за намеренията на Русия по отношение на Западните Балкани», коментира той пред «Радио Свободна Европа». Палмър съжалява за блокираното начало на преговорите за присъединяване Албания и Северна Македония към […]
пратеник на САЩ

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.