От днес влиза в сила забраната за частните лотарии. Какво се случва с печалбите?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Забраната на частните лотарии влиза в сила от днес. Тя беше гласувана от депутатите в началото на месеца, но едва тази сутрин ще бъде отпечатана в Държавен вестник. 

Това стана факт, след като в петък президентът Румен Радев подписа указа за обнародването на промените.

С влизането в сила на закона всички издадени лицензи извън тези на спортния тотализатор за организиране на лотарийни игри (с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности), се прекратяват. От този момент провеждането на тези лотарийни игри е в нарушение на Закона за хазарта и подлежи на санкция.

Занапред лотарията ще се организира само от държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, като то има 6-месечен срок да изпълни изискванията към обектите и персонала, които ще продават билетите.

Какво се случва с печалбите от Националната лотария?

Потребителите на услугата на хазартния оператор обаче се питат какво се случва с печалбите, спечелени от някои от тях. Най-тежък е проблемът за тези, които са спечелили големи суми, а не знаят как ще ги получат.

“Законът не е предвидил някаква специална привилегия за хората, които са спечелили с билетчета печалби, и те, конкурирайки се с всички останали кредитори, които при всички случаи ще се окажат много, няма да получат нищо“, каза пред БНР адвокат Валя Гигова.

“Големият въпрос е дали промяната на правилата в законодателството е събитие, което изключва отговорността на самата „Национална лотария“, посочи още тя.

“Въпросът касае крайния потребител, който си е купил билетчето, не за да го препродава на трети лица, а за да може сам да спечели. По отношение на тях законът е много кратък и казва – печалбите се изплащат по досегашния ред. Добре, ама как ще стане това – това е абсолютно невъзможно да се случи по две причини – първо с влизането на закона в сила се забранява организирането на игри, което означава, че в рамките на организирането на игри се забранява изплащането на печалби“, каза юристът.

„Освен всичко друго досега, както всички знаят, малките печалби се изплащаха точно в тези пунктове, където се продаваха самите билети. При положение, че в закона освен преходните правила, има изрично правило, че вече не могат да се продават и изплащат печалби в обекти, различни от тези, за които е издаден нарочен лиценз. Очевидно там, където си си купил билета, няма как да получиш печалбата“, коментира тя.

Какво се случва с търговците, купили билети за продаване

“Тези хора нямат кой знае какви възможности, по моя преценка. Законът влиза в тридневен срок от обнародването, което значи, ако утре бъде обнародван, четвъртък-петък той ще е влязъл в сила. От този момент се прекратява организирането на хазартни игри на всички оператори вън от Спортния тотализатор“, каза още адвокат Гигова.

“Организирането на игри обаче включва не само продажбата и разпространението и изплащането на печалби, от тоя момент насетне няма да могат се продават билетчета повече. Казано иначе тези търговци, които са си купили билети, аз не очаквах да чуя такава огромна сума, няма да могат повече да ги продават на трети лица крайни потребители, които да печелят евентуално от тези билетчета. Изцяло безпредметна се оказва тяхната

Комисията по хазарта състави актове на хазартните фирми на Васил Божков. Актовете са за 700 млн. лв. за неплатени такси към държавата, съобщи БНТ.

На 17 февруари 2020 г. от служители с контролни функции от Държавна комисия по хазарта (ДКХ) са съставени и връчени актове за установяване на административни нарушения на „Национална лотария“ АД, „Евробет“ ООД, „Еврофутбол“ ООД, „Ню Геймс“ АД.

Актовете са за нарушение на разпоредбата на чл. 30, ал. 6 от Закона за хазарта, съгласно която организаторите на хазартни игри, които заплащат таксата по ал. 3 от ЗХ, подават всеки месец в Комисията до 15-о число на следващия месец декларация по образец.

Санкциите се определят с Наказателно постановление, което се издава от председателя на ДКХ, съгласно разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания и на основание разпоредбата на чл. 104, ал. 3 от ЗХ. Разпоредбата гласи, че „на организатор на хазартна дейност, който не посочи или посочи неверни данни или обстоятелства в декларацията по чл. 30, ал. 6 и 7, водещи до определяне на таксата в по-малък размер, се налага имуществена санкция в размер на неначислената такса, но не по-малко от 5000 лв.“)

Междувременно правосъдното министерство е изпратило до Обединените арабски емирства искането на главния прокурор за екстрадицията на Васил Божков, съобщиха от ведомството. Документите са изпратени в българското посолство в Абу Даби на 15 февруари. Те са преведени на арабски.

копирано от: vlastta.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Директор на пловдивско училище удари дете в час! Какво следва?

0 (0) Дете е било ударено от директора на пловдивското СУ „Паисий Хилендарски“ Илия Къртев. Инцидентът е от четвъртък (13 февруари). За това сигнализира семейство Михайлови, роднини на потърпевшето момче. Случката е станала в час по математика, в който г-н Къртев е преподавател. Той поискал осмокласникът да излезе на дъската. […]
Direktor Plovdiv Uchilishte Udari Dete 200

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.