Случаят „Загрей” или как работи мафията на власт

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0bbd183d187d0b0d18fd182 d0b7d0b0d0b3d180d0b5d0b9 d0b8d0bbd0b8 d0bad0b0d0ba d180d0b0d0b1d0bed182d0b8 d0bcd0b0d184d0b8

Случаят с винарна „Загрей” показва как точно действат механизмите на мафията на власт. Всъщност този случай е едно от доказателствата, че на власт е именно мафия. „Загрей” влезе в новините не с наградени вина и успешен бизнес (каквито има), а с репресивните проверки, които стовариха на избата. Всъщност случаят беше съобщен само в критични към властта сайтове, но не и в новините на телевизиите.

„Загрей” е винарска изба край Първомай, с 1300 дка собствени лозя и с вина, които не са непознати на пазара. Винарната е основана през 1998 г., отначало със стотина декара наследствени земи, от инж. Йордан Костадинов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй”, а по-късно депутат от НДСВ, който сега е пенсионер. Костадинов купува земя в годините, когато беше евтина поради напълно ликвидираното селско стопанство, спечелва заем и по САПАРД. И амбицията му да прави вино въвлича и сина му, който е завършил във Виена, и снаха му, която е австрийка. Двамата зарязват работата си в Австрия и се заемат с винарната.

На 2 септември 7 от работниците във винарната тръгват за протеста в София с микробус на фирмата. Костадинов категорично казва, че във винарната той никога не повдига въпроси за политика, но му е ясно, че някои от работещите там, по на 30-40 години очевидно подкрепят протестите. И никой не им забранява, като ценни служители им позволяват да използват микробуса. Край Пловдив полиция ги спира за проверка. Питат ги закъде са тръгнали, те не се крият, казват, че отиват на протеста в София.

Тук се вижда първата подробност от мафиотската организация на властта. Проверката продължава 45 минути, полицаите безпричинно ги държат на пътя, за да ги забавят. Това ще рече, че някой началник в МВР е издал заповед на полицаите в цяла България да спират микробуси и коли с повече хора, и да им пречат всячески да стигнат до София. Микробусът все пак е пуснат, защото няма причина да ги държат на пътя. Същия ден вечерта винарите се прибират от София. Инциденти няма, повече проверки на пътя няма. На 4 септември обаче във винарната се изсипват една рота служители от четири ведомства за мащабна проверка на дейността на избата. Това са служители на НАП, на Агенция „Митници”, на Държавен фонд „Земеделие” и на Икономическа полиция. Самите проверяващи не знаят какво търсят, просто им е наредено да проверяват.

Тук вече се очертава стройна мафиотска организация във властта.

Защото това показва, че някой е наредил на полицията да съставя списъци на фирми, чиито служители участват в протестите, някакъв център е получил и обобщил тази информация и в кратък срок (за някои фирми тепърва ще се чуе и по-нататък) е наредил проверка.

Кой е този някой? Проверяващите са подчинени на три различни министерства. Министърът на финансите може да нареди поверка да извърши Агенция „Митници”, може да нареди и на НАП. Но на Икономическа полиция трябва да нареди вътрешният министър, а на Държавен фонд „Земеделие” – земеделският. Трима министри участват в организацията. Не може НАП да каже на Икономическа полиция и на фонд „Земеделие” – „Айде с нас на проверка, тук сме решили да проверяваме една винарна”. Не става така, и в срок от днес за утре.

Пита се в задачата – кой може да задейства трима министри да организират такава светкавична репресивна проверка? Сеща ли се читателят за оня запис и оня глас, който нарежда: „Иначе раздуйте това, че вкарах, това… Ка Фе Не (Комисия за финансов надзор – бел. ред.) по „Еврохолд”, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно…” (виж тук).

За проверката в изба „Загрей” (и други фирми, за които не се чува) първо някой е докладвал и представил списък, после някой е решил къде да ударят, на кого „да му размажат главата”. Такава проверка може да заповяда лично „Капо ди тути капи” или някой негов консилиере. Човек, който може да нареди на три министерства. Това са механизмите на сегашната власт.

От четирите проверки две приключили бързо – от НАП и фонд „Земеделие” не открили никакъв повод и нарушения за проверка, всичките документи подавани към тях били изрядни, в това се уверили и на място. Митничарите и Икономическата полиция се ровили цял ден и нищо не открили, подписали протокол, че няма нарушения.

Хората в избата сега казват – „Ако досега имахме някакви съмнения за властта на ГЕРБ, вече нямаме никакви съмнения.” По-голям културен шок обаче преживяла австрийската снаха. За нея случката била като от филмите за мафията. Всъщност тя видяла мафия на живо, а не на кино.

Костадинов казва, че и той,, и сина му могат да се преселят в Австрия, ако ги подложат на още подобни репресии. Но подчертава, че избата храни пряко и косвено 50-60 души. „За тях не ги ли е грижа?”, пита Костадинов.

Всъщност почти няма фирма в България, която да е изрядна с всичко, при толкова много бюрократични изисквания. С всеки има с какво да се заядат. И мафията на власт използва институциите като репресивен орган. „…Да му размажа главата, че не се съобразява с мене…”

Източник: e-vestnik.bg

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Караянчева към Ризова: Вие не смятате ли, че президентът готви метеж? Мафията финансира протестите!

0 (0) Вие не смятате ли, че президентът готви метеж? Не смятате ли че имаше такова на 2 септември? Това попита в отговор на въпрос на водещата Цветанка Ризова шефката на парламента Цвета Караянчева. „На 19 февруари, при отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски, той направи алтернативно шествие, […]
karaianceva

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.