Ще ни контролира ли МВР много повече след нова заповед на здравния министър?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d189d0b5 d0bdd0b8 d0bad0bed0bdd182d180d0bed0bbd0b8d180d0b0 d0bbd0b8 d0bcd0b2d180 d0bcd0bdd0bed0b3d0be d0bfd0bed0b2d0b5d187d0b5 d181d0bb

Нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов, касаеща Националната информационна система за борба с COVID-19, която осигурява централизирано управление и съхранение на информация за всички потвърдени случаи на COVID-19 и карантинирани лица и предоставя функционално обезпечение на всички компетентни институции, почна да разбунва духове в социалните мрежи, пише actualno.com.

Причината – до въпросната информационна система за борба с COVID-19 ще имат изключително широк кръг институции – РЗИ, МВР, личните лекари, болници, лаборатории, извършващи лабораторно изследване за коронавирус, общините, НОИ, НЗОК, дирекциите „Социално подпомагане”.

И по-точно, този широк достъп е позволен на тези органи до регистъра на лицата, поставени под карантина и на потвърдените случаи на COVID-19, поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия.

Интересен факт е, че не всички от изброените горе институции имат достъп до модула за справки на база регистъра на карантинираните лица. Например, МВР нямат достъп до този модул.

Всъщност достъп имат от здравно министерство, НЗОК и Националният оперативен щаб за борба с COVID-19.

Защо и МВР има достъп до регистъра на карантинираните? Обяснението се съдържа в самата заповед – служителите на Главна дирекция "Гранична полиция" към Министерство на вътрешните работи подават в реално време по автоматизиран път към регистъра данни за всички лица, които влизат на територията на Република България и подлежат на поставяне под карантина (т. 15, подточка б).

А според точка 17, органите на МВР имат достъп, за да могат да изпълняват задълженията по контрол на карантинирани лица. Заради това достъп до тези данни имат и общините.

Брожението в случая е, че в системата за всеки карантиниран, независимо дали е с диагноза COVID-19 или не, влизат следните лични данни – собствено, бащино и фамилно име, пол, гражданство, възраст, единен граждански номер (личен номер на чужденец или номер на документ за самоличност), телефон за връзка, място за поставяне под карантина или изолация, начална и крайна дата на карантината или на домашната изолация).

До тези данни достъп имат от МВР и общинските власти. Само че лабораториите, които въвеждат данни, вкарват в системата и данни за други параметри (съгласно Приложение 4) – за съответната проба, включително слюнка, кръв и урина.

Съгласно заповедта на здравния министър обаче МВР няма достъп до базата с регистъра на карантинираните лица – само че тогава как прави справка кой карантиниран къде трябва да е, за да провери дали спазва карантината?

Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кметът на Синеморец се чувства над закона

0 (0) Многомандатният кмет на село Синеморец Костадин Димитров Диков, протеже на общинския кмет на Царево Георги Лапчев и лансиран многократно от него на кметския пост, управлява автомобила си марка Suzuki Jimny с рег. № А3473HВ, в продължение на години и в нарушение на нормативната уредба, без сключена застраховка "Гражданска […]
d0bad0bcd0b5d182d18ad182 d0bdd0b0 d181d0b8d0bdd0b5d0bcd0bed180d0b5d186 d181d0b5 d187d183d0b2d181d182d0b2d0b0 d0bdd0b0d0b4 d0b7d0b0d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.