НАП най-после започна проверка по „Барселонагейт“

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Prikazka Za Borisov Kashtata V Barselona I Manekenkata 4

Данъчните ще търсят откъде са парите на бащата на манекенката

baner-zdrave

Националната агенция по приходите най-после е започнала проверка по скандала „Барселонагейт“, в който бе замесено и името на премиера Бойко Борисов. 
Поводът е сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ за инвестициите на фирмата Emma BGS. Съсобственик на испанското дружество е бащата на манекенката Борислава Йовчева, за която вестник „Ел Периодико“ писа, че живее в луксозна къща в Барселона и се разследва за пране на пари от властите в Каталуния. „НАП е предприела действия и възложила извършването на проверка спрямо Г.С.Й. Към настоящия момента тя не е приключила“, се казва в писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос от депутата от БСП Антон Кутев. 

Справка в сайта на парламента показва, че народният представител е задал въпроса си на 6 март, а отговорът е публикуван  в петък – 20 март. Самият Кутев коментира пред „Сега“, че не знае какво точно обяснява финансовият министър, тъй като все още нищо не е пристигнало до него. „Пуснах питането си през парламента, тъй като знаех, че ако се обърна директно към НАП, нямаше да получа нещо съществено“, допълни депутатът.

В отговора на Владислав Горанов се казва, че депутатът ще бъде информиран за изхода от проверката след приключването ѝ.

Приходната агенция беше сезирана от сдружение БОЕЦ още на 27 февруари. Преди по-малко от седмица говорителят на НАП Росен Бъчваров не потвърди официално пред „Сега“, че се работи по сигнала.

Business Here

От БОЕЦ твърдят, че бащата на манекенката Георги Йовчева не може да докаже произхода на средства в размер на 1 750 000 лв. Според цитираните документи, през 2015 г. той е вложил тези пари като капитал в Emma BGS SL, чието седалище е имението в Барселона. Фирмата имаше и луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв. м на една от централните улици на каталунския град – Paseo de Grácia. Бутикът беше моментално опразнен и затворен след публикациите на „Ел Периодико“.

Другата половина от капитала в Emma BGS SL е внесен от офшорната фирма Palms Enterprises. В България тя се представлява от бизнесмена Йордан Христов. Той е мажоритарен собственик на „Спортни имоти Приморско“ и е спряган за влиятелна фигура в ГЕРБ. Бизнесът му започва с помощта на община Приморско, която апортира общински земя в неговата фирма. Свързани с Христов дружества досега са спечели над 7 млн. лв. от европроекти и обществени поръчки, разкрива „Биволъ“.

„Сега“ припомня, че специализираната прокуратура запази в тайна какво работи по проверката по „Барселонагейт“, след като се самосезира по казуса на 24 февруари. Всъщност държавното обвинение беше сезирано по случая преди близо година от евродепутата Елена Йончева. Чак на 25 февруари обаче папките са пратени по компетентност от Върховната касационна прокуратура в спецпрокуратурата.

НАП най-после започна проверка по "Барселонагейт" 1

БОЕЦДокументи показват, че през 2014 г. Георги Йовчев е разполагал с 1 750 000 лв.

източник: segabg.com

НАП най-после започна проверка по "Барселонагейт" 2

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Защо толкова ги е страх? Защото те ще са убийците

() Човешкият живот не е приоритет на управляващите и е време това да се промени Много, ама много, ги е шубе в тези дни нашите управляващи. Правят всевъзможни пресконференции, пуснаха един генерал всеки ден да ни говори твърдо и категорично, понякога дори да се кара. Опитват се да ни страхуват. […]
Zashto Tolkova Gi E Strah Zashtoto Te Shte Sa Ubiicite 1