Агент Ориндж: отровата, която обрече на страдания милиони виетнамци

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0b3d0b5d0bdd182 d0bed180d0b8d0bdd0b4d0b6 d0bed182d180d0bed0b2d0b0d182d0b0 d0bad0bed18fd182d0be d0bed0b1d180d0b5d187d0b5 d0bdd0b0

Цели три поколения по-късно продължават да се раждат деца с тежки малформации. Между 2 и 4 милиона души живеят с късните последици от Агент Ориндж – отровата, използвана масово от американците във войната във Виетнам.

Агент Ориндж (Agent Orange) е химическа субстанция, използвана масово от американците във войната във Виетнам от 1962 до 1971 година. Хербицидът причинява окапване на листата на дърветата в горите, като използването му във Виетнам е било с цел да се направят видими маршрутите на придвижване на противника и така да бъдат отрязани пътищата за снабдяване на вражеските войски на Виетконг. Освен това оранжевият агент е бил разпръсван от самолети и хеликоптери над земеделски райони с посеви, което е трябвало да причини проблеми с изхранването на населението.

Името Агент Ориндж няма нищо общо с шпионажа, а идва от оранжевите линии, с които са били маркирани варелите. А думата "агент" в случая се използва за действаща съставка. Другите хербициди, маркирани със синьо, зелено, розово, лилаво или бяло, са наричали съответно: Agent Blue, Agent Green, Agent Pink, Agent Purple и Agent White.

По време на войната американската бойна авиация е извършила над 6 хиляди полета с цел разпръсване на химически агенти за окапване на листата. От Агент Ориндж са разпръснати общо 45 677 937 литра от веществото. В него се съдържа отровата 2,3,7,8-тетрахлордибензодиоксин (TCDD). Тя е най-отровната от всички диоксини. Според различни оценки се смята, че над Виетнам са били хвърлени между 106 и 300 килограма от отровата.

Как действа TCDD?

При контакт с агента по лицето се появява хлор-акне, което е първият симптом за тежко диоксиново отравяне. А такова отравяне може да предизвика тежки увреждания на органите, и най-вече на черния дроб.

TCDD обаче има и тератогенно действие – уврежда човешкия плод в майчината утроба. И днес – цели три поколения по-късно все още във Виетнам се раждат много деца с тежки малформации. Предполага се, че между два и четири милиона души са засегнати от използването на химическото вещество, и най-малко 100 хиляди деца са били родени с увреждания.

Поне още 20 други болести са смятани за пряка последица от действието на Агент Ориндж. Сред тях са заешка устна, заешко небце, имунна недостатъчност, нервнотично разстройство, диабет и болест на Паркинсон. Към късните последици отнасяме редица ракови заболявания, като левкемия и рак на простатата. Пряка връзка между образуването на тумори и Агент Ориндж е трудно да бъде установена, но диоксинът е доказано причиняващ рак.

TCDD е много устойчив и се задържа дълго в природата. Затова и 45 години след края на войната в почвите и водите, а това означава също и в хранителната верига, все още се откриват следи от разпръснатата отрова.

Кой е производителят?

Агент Ориндж е произвеждан и доставян на американската армия от фирмите Dow Chemical и Monsanto, която днес е част от концерна Bayer.

Най-масирано Агент Ориндж е използван в най-интензивната фаза от войната във Виетнам – между 1967 и 1968 година. За осигуряване на необходимите количества от веществото са започнали доставки също и от германския фармацевтичен концерн Boehringer Ingelheim и от чешката химическа фирма Spolana. От Boehringer Ingelheim са доставили на Dow Chemical общо 720 тона трихлорфенолат.

От химическия агент има пострадали също и американски военнослужещи. Сред като при тях се установява връзка между увреденото им здраве и диоксина е заведен групов иск от войници срещу няколко фирми-производителки. През 1984 година е постигнато извънсъдебно споразумение, а още на следващата година 7 фирми създават фонд за изплащане на обезщетения, в който постъпват 180 милиона долара. През следващите 10 години от фонда са изплатени 197 милиона долара на 52 хиляди ветерани и наследници на пострадалите.

Френски съд отхвърли иск на жертва от Виетнам

Жертвите във Виетнам обаче и до днес не са получили никакви обезщетения. През 2005 година в САЩ е отхвърлен подаден групов иск с аргумента, че Агент Ориндж не е бойно отровно вещество и следователно не е налице нарушение на международното право.

Днес (10 май 2021) френски съд отхвърли иска на 79-годишна французойка от виетнамски произход срещу Bayer и други големи химически концерни. Тя обвинява американската фирма Monsanto, която днес вече е част от концерна Bayer, че е сред доставчиците на хербицида Агент Ориндж, причинил раково заболяване на една от дъщерите ѝ, която впоследствие е починала.

Съдът се аргументира с това, че не е компетентен в случая. Химическите компании са действали по указание на американското правителство, което е било суверенно да взема такива решения, се посочва още в мотивите на френските съдии.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Крушарски: Ако БФС продължава със същото отношение, ще зарежа Локомотив Пловдив

0 (0) Собственикът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски за пореден път реагира на решението двубоят на "смърфовете" с ЦСКА 1948 да бъде отложен заради коронавирус в тима на столичани, а мачът на "червените" с ЦСКА – не и заплаши, че ще може да напусне клуба, ако от БФС продължават със […]
d0bad180d183d188d0b0d180d181d0bad0b8 d0b0d0bad0be d0b1d184d181 d0bfd180d0bed0b4d18ad0bbd0b6d0b0d0b2d0b0 d181d18ad181 d181d18ad189d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.