Без „златни паспорти“ в Кипър

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0b5d0b7 d0b7d0bbd0b0d182d0bdd0b8 d0bfd0b0d181d0bfd0bed180d182d0b8 d0b2 d0bad0b8d0bfd18ad180

От днес в Кипър е отменена Кипърската инвестиционна програма (КИП), която даваше възможност на чужденци да получат гражданство срещу инвестиции. Програмата беше в сила от 2013 г. и вкара в икономиката на страната около 8 млрд. евро инвестиции. В замяна на това властите предоставиха около 4 000 „златни паспорти” на инвеститорите, инжектирали в икономиката 2,5 млрд. долара, пише РИА Новости.

На свое извънредно заседание на 13 октомври правителството отмени КИП по предложение на министрите на финансите и на вътрешните работа. Подчертава се, че отмяната ѝ е свързана с недостатъци в програмата и разкрити злоупотреби. Министерството на финансите планираше през 2021 и 2022 г. да намали издаването на паспорти от 700 годишно на 300, а през 2023 г. – до 200. В крайна сметка е взето решение програмата да отпадне незабавно.

Повод за това стана публичен скандал, предизвикан от излъчено журналистическо разследване за участието на представители на властта в Кипър в плановете за продажба на паспорти на престъпници. Решението за прекратяване на КИП е взето на следващия ден след излъчването на филма. Очаква се правителството да приеме нова инвестиционна програма, но засега нейните параметри не са известни.

Програмата „златен паспорт” действа от 2013 г., като за получаването на кипърско гражданство кандидатът трябва да инвестира в икономиката на страната 5 млн. евро. През 2016 г. този „праг” беше свален до 2,5 млн. евро, а по-късно до 2 милиона. В съответствие с условията на програмата, чужденец може да подаде заявление за получаване на кипърско гражданство на основание изключителна натурализация при спазване на редица условия: Ако компанията му внася в икономиката данъчни постъпления в размер на 100 000 евро в продължение на поне 3 години и то при условие, че този данък вече е платен или внесен предварително. Кандидатът трябва да е направил необходимите инвестиции три години преди датата на заявлението и да ги запази в продължение на най-малко три години от датата на натурализацията. Изисква се и справка за липса на съдимост.

По информация на финансовото министерство, от 1 юни 2013 г. до 31 декември 2019 г. 2 855 инвеститори са преминали натурализацията. Най-много кипърски „златни паспорти” са издадени през 2019 г. – 737, като собствениците им са налели над 1,6 млрд. евро средства в икономиката. Най-голям е броят на инвеститорите с руски произход, следвани от китайски граждани. Най-малобройни са инвеститорите от Украйна, Ливан и Саудитска Арабия. Инвестиции в недвижима собствено през този период са правили основно граждани на Русия и на Китай. Инвестициите през 2013-2019 г. възлизат на 9,68 млрд. евро, по-голяма част от които са в недвижими имоти – 6,43 млрд. евро. Освен това бизнесмените са инвестирали в държавни и корпоративни облигации – 580 млн. евро, предприятия – 1,224 млрд. евро.

САЩ и ЕС постоянно критикуваха Кипър заради продажбата на паспорти

През 2018 г. в американски правителствен доклад, представен пред Конгреса, във връзка с програмата за продажба на паспорти Кипър беше описана като една от държавите, която пере пари на подозрителни руски капитали, което предизвиква безпокойството на властите в САЩ.

Според информацията, най-тежък удар по инвестиционната програма и престижа на Кипър е нанесла катарската телевизия „Ал Джазира”, която, според експертите”, е сринала политическата система в страната и я е довела до колапс.

На 23 август телевизията излъчва разследване под заглавие „Cyprus Papers”, основано на получени секретни документи, в които се твърди, че е достатъчно да се инвестират 2,5 млн. евро, за да се получи кипърско гражданство. Новият паспорт, от своя страна, позволява на „клиента” да пътува без виза на територията на ЕС, а сред купувачите има престъпници и съмнителни личности. Министърът на вътрешните работи Никос Нурис обяви разследването на пропагандна атака срещу Кипър. Сметната палата съобщи, че започва проверка на предоставянето на кипърско гражданство в рамките на КИП. Президентът на страната Никос Анастасиадис създаде комисия, която да разследва редица случаи за предоставяне на паспорти по тази инвестиционна програма.

Вторият филм „Ал Джазира” излъчи на 12 октомври и в него се разказва за възможно участие на официални лица, включително политици, в нарушение на правилата при предоставяне на гражданство. Показан беше заснет със скрита камера запис, на който бившият председател на парламента Димитрис Силурис обещава на „инвеститор” с криминално минало пълна подкрепа „на всякакво ниво”. В схемата участва и депутатът Христакис Дзиованис, известен в Кипър като Джовани, който е един от най-крупните строителни предприемачи в страната. След скандала двамата подадоха оставки.

Един от авторите на филма – журналистът Дейвид Харисън, заяви, че екипът разполага с хиляди секретни документи от парламента и се радва, че гражданите се грижат за страната си и реагират на корупционните схеми.

Както става ясно, правителството на Кипър разработва нова инвестиционна програма, която се очаква да бъде обявена след консултации с Европейската комисия. Предполага се, че облекчения по новата програма ще получат инвеститори, които действително живеят в Кипър, а вместо паспорти, ще им бъдат издавани дългосрочни визи.

Във всеки случай е ясно, че управляващите нямат намерение да връщат действието на съществуващата доскоро инвестиционна програма. /БГНЕС

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Z-Каст, еп. 7 - "Тръмп или Байдън - борба на патриотизма срещу глобализма" (ОТКЪС)

0 (0) По време на президентската кампания през 2016 г. Хилари Клинтън определи привържениците на Тръмп за "група окаяници" (basket of deplorables). Този гаф бе умело използван от предизборния щаб на републиканеца. Бившата първата дама бе представена като отчуждена от американския народ представителка на естаблишмънта, която има готовност да определи всеки […]
z d0bad0b0d181d182 d0b5d0bf 7 d182d180d18ad0bcd0bf d0b8d0bbd0b8 d0b1d0b0d0b9d0b4d18ad0bd d0b1d0bed180d0b1d0b0 d0bdd0b0 d0bfd0b0d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.