Взрив в производството на синтетична дрога

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b7d180d0b8d0b2 d0b2 d0bfd180d0bed0b8d0b7d0b2d0bed0b4d181d182d0b2d0bed182d0be d0bdd0b0 d181d0b8d0bdd182d0b5d182d0b8d187d0bdd0b0

Европа се бори с рязкото нарастване на производството на синтетични наркотици като част от общата нелегална търговия, която инкасира поне 30 милиарда евро годишно, съобщи съдебната агенция на ЕС, цитирана от БГНЕС.

Поне една трета от случаите на трафик, които Евроюст има предвид през последните пет години, са свързани с изкуствени вещества като метамфетамин и други по-нови дроги, посочва агенцията в нов доклад. Престъпниците също засилиха използването на "даркнета" и криптирани комуникации за продажба на синтетични наркотици по време на пандемията на коронавируса, тъй като светът се движи все повече онлайн, съобщиха от хагската организация.

„Незаконният трафик на наркотици в ЕС обикновено нараства силно, като прогнозната стойност е поне 30 милиарда евро”, се казва в изявление, придружаващо доклада. "Рязкото нарастване на производството на синтетични наркотици създава нарастващи предизвикателства пред прокурорите в цяла Европа." Броят на образуваните наказателни дела срещу трансграничен трафик в Европейския съюз почти се удвои между 2016 и 2020 г. до 562, като синтетиката съставлява една трета от тях. Престъпниците често използват пропуски в правилата относно химическия състав на синтетичните наркотици, за да затруднят доказването, че продават нещо незаконно, в "пречка за съдебното преследване", казаха от Евроюст.

"Чрез бърза промяна на състава на химикалите, използвани за тези наркотици… или създаване на нови вещества, производителите се опитват да се възползват от празнините и да избегнат съдебно преследване", добавят юристите. Междувременно COVID-19 стимулира повече продажби на наркотици онлайн, "като организираните престъпни групи бързо се адаптират към онлайн среда, използвайки защитени комуникационни канали, крипто-телефони, криптовалути и пазари в даркнет", се казва в съобщението. Докладът на Евроюст призовава за хармонизиране между държавите-членки на ЕС относно законите за производството и употребата на такива синтетични вещества. Той също така призова за по-добра координация по наказателното преследване на киберпрестъпленията, повишаване на финансовите разследвания, възстановяване на активите, принадлежащи на престъпници и по-добро сътрудничество със страни извън ЕС. Констатациите на Евроюст идват седмица след като полицейската агенция на ЕС Европол заяви, че континентът е „в точка на пречупване“ от безпрецедентен поток от наркотици, главно кокаин.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

20 см нов сняг на Пампорово

0 (0) Зимата в Родопите не отстъпва. Сняг валя тази нощ по високите части на Смолянска област. На Пампорово новата снежна покривка достига 20 см. Пътищата са проходими при зимни условия, няма въведени ограничения за движение през планинските проходи. Пътищата се почистват и осоляват от машините на снегопочистващите фирми, съобщават […]
20 d181d0bc d0bdd0bed0b2 d181d0bdd18fd0b3 d0bdd0b0 d0bfd0b0d0bcd0bfd0bed180d0bed0b2d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.