Вижте Исландия: по-малко работа, по-щастливи хора

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b8d0b6d182d0b5 d0b8d181d0bbd0b0d0bdd0b4d0b8d18f d0bfd0be d0bcd0b0d0bbd0bad0be d180d0b0d0b1d0bed182d0b0 d0bfd0be d189d0b0d181d182

Нека уточним още в самото начало: Исландия не е въвела четиридневната работна седмица навсякъде. Но работното време на много служители в страната е било значително намалено при запазване на нивото на заплащане. Исландия се реши на тази крачка, защото няколко изследвания показаха, че при по-ограничено работно време служителите са по-ефективни и същевременно по-здрави и доволни.

Всичко започва през 2015-а и 2017-а година. Тогава общината в Рейкявик и исландското правителство одобриха два мащабни експеримента, в които се включили над 2500 общински и държавни служители. Тяхната работна седмица е била намалена от 40 на 35 или 36 часа, а заплащането им останало непроменено. В експеримента участвали както служители в администрацията, така и работещи в детски градини и в болници. Тези 2500 участници отговарят на около 1% от населението на Исландия, което е около 360 000.

По-продуктивни и по-щастливи

Основните резултати от експеримента, който е приключил през 2019 година, сочат, че продуктивността на участващите в него или се е запазила същата, или дори е нараснала – въпреки намаленото работно време. "Благосъстоянието на работещите нарасна много силно по различни показатели – било то по отнешение на стреса, здравето, баланса между професионалния и личния живот", се казва в доклада на Организацията за устойчива демокрация в Исландия (Alda) и британския мозъчен тръст Autonomy. Опасенията, че ограниченото работно време ще доведе до нуждата от повече извънредни часове също не се оправдават. "Експериментите опровергават тези страхове", се казва в доклада. Служителите действително са работили по-малко, но са организирали работата по-добре, например чрез по-кратки и по-ефективни срещи. Мениджърите също са се възползвали и са работели по-малко.

И предишни изследвания са потвърждавали ефективността на подобни мерки. Затова и работодателите в частния сектор не се противопоставят на въвеждането им: през последните две години работното време в тарифните трудови договори беше сериозно намалено. Според актуалните данни, 170 000 работещи вече се възползват от нововъведенията. А всъщност броят на трудово заетите в Исландия е около 197 000. Тоест над 85% от работещите исландци вече работят по-малко или имат възможност да преминат на по-кратък работен ден. Повечето от тях работят 36 часа на седмица, а за някои работни места са възможни дори 32 часа. В много случаи промените могат да бъдат приложени без да възникнат допълнителни разходи за фирмите. Разбира се, това не винаги е възможно, особено в сектора на здравеопазването, където трябва да се наеме допълнителен персонал. Според проучването обаче допълнителните разходи за исландското правителство са управляеми и възлизат на малко под 0,5% от общия бюджет.

И в Германия говорят за четиридневна работна седмица

Под въпрос е дали заключенията от Исландия са валидни и за други страни, тъй като според Евростат исландците са работили значително повече от другите скандинавци или от германците. Средното седмично работно време за служители на пълен работен ден в Исландия е било 44 часа през 2019 – последната година, за която са налични общоевропейски данни. В Дания и Норвегия е било почти 39 часа, във Финландия и Швеция – 40, в Германия – 41 часа.

Статистиката за действително отработените часове годишно обрисува различна картина. Според данните на Организация за икономическо сътрудничество и развитие, най-малко работят хората работят в Германия – 1332 часа годишно. Исландия е на десето място с 1435 часа. По-краткото работно време е тема и в Германия. Съвсем наскоро синдикатът IG Metall призова за въвеждането на четиридневната работна седмица. Тяхната мотивация обаче е по-скоро запазването на работните места при структурни промени, например в автомобилната индустрия, а не толкова благосъстоянието на служителите.

Автор: Андреа Бекер

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вижте необичайните родови и сексуални обичаи на чукчите

0 (0) В суровия полярен регион никога не е имало много хора и сред тях е трудно да се намерят самотни и неженени. Да не говорим за това да срещнеш някого според сърцето си. Така че дори само подходящи по възраст момчета и момичета е рядко срещана възможност, пише БЛИЦ. […]
d0b2d0b8d0b6d182d0b5 d0bdd0b5d0bed0b1d0b8d187d0b0d0b9d0bdd0b8d182d0b5 d180d0bed0b4d0bed0b2d0b8 d0b8 d181d0b5d0bad181d183d0b0d0bbd0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.