В интензивните отделения в Германия: „Такова нещо не сме преживявали никога преди“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2 d0b8d0bdd182d0b5d0bdd0b7d0b8d0b2d0bdd0b8d182d0b5 d0bed182d0b4d0b5d0bbd0b5d0bdd0b8d18f d0b2 d0b3d0b5d180d0bcd0b0d0bdd0b8d18f d182

Томас ван ден Хоофен е директор по здравните грижи в университетската клиника в Мюнстер. Това е човекът, комуто се пада тежката задача да се справи с недостига на медицински сестри и болногледачи. "От миналия уикенд имаме много повече пациенти с COVID-19 и затова сега се налага да преразпределяме персонала", казва той. Той ежедневно прекроява графика за работа на трите хиляди болногледачи в цялата университетска клиника. Промени настъпват постоянно и в разпределението на леглата в различните отделения.

Когато и това се окаже недостатъчно, Томас ван ден Хоофен хваща телефона и започва да убеждава хора от медицинския персонал на клиниката, които преди са работили като болногледачи, а сега са заети в други сфери, да се върнат на работа в интензивните отделения – дори и да е само временно. "Ако успея да ги убедя, ние естествено ги квалифицираме допълнително. Вярно е, че тези хора не могат пълноценно да заместят нашите болногледачи от интензивното, но за нас помощта им все пак е безценна", казва директорът.

Самият Томас ван ден Хоофен не стои само в кабинета си. Винаги, когато възникне спешна нужда, се впуска да помага на болногледачите. Работата му е добре позната, защото в продължение на 15 години е бил болногледач. Едва преди три години е поел поста на директор по здравните грижи в Мюнстер. Казва, че коронакризата го е изправила пред огромно предизвикателство. "Стресът е тотален, по 24 часа на ден и седем дни в седмицата. Това, което сега се задава пред нас в Германия, не съм го преживявал никога преди", признава той. Затова гледа с недоумение към демонстрантите, излезли в Лайпциг на масов протест срещу мерките за ограничаване на пандемията. "Проявявам разбиране за много неща, но този случай просто ме изкарва от равновесие", казва директорът.

Капацитетите са "на жълто"

"Още сега се усеща, че има значително нарастване на броя на пациентите в интензивните отделения, а до Коледа това сигурно ще се задълбочи още повече. И тогава ще има недостиг не само на болногледачи, но и на лекари", предрича ван ден Хоофен и забързано поема към следващия спешен случай. Преди това обаче казва, че би посъветвал министъра на здравеопазването Йенс Шпан да издаде ясна директива, че пациентите с коронавирус се ползват с абсолютен приоритет, както и че всички операции на колянни или тазобедрени стави би трябвало да се отложат за неопределено време. В Германия това са сред най-често извършваните операции.

И докато Томас ван ден Хоофен има поглед над сектора на интензивните грижи в университетската клиника в Мюнстер, д-р Кристиан Караянис е подробно запознат със ситуацията в цяла Германия. Караянис е автор на идеята за регистър за интензивните грижи, който бе създаден преди години. В условията на пандемия от коронавирус този регистър се оказва просто безценен.

Когато пациент има спешна нужда да бъде сложен на изкуствено дишане в интензивно отделение, а леглата в най-близката до него клиника са заети, електронният регистър веднага подава данни кои други клиники разполагат със свободни интензивни легла.

"Нашето Дружество по интензивна и спешна медицина в Германия създаде този регистър още по времето първата вълна от свинския грип. После дълго време не го бяхме ползвали, но институтът "Роберт Кох" ни насърчи отново да го активираме, така че системата, която обхваща данни за всичките 1300 болници за неотложна медицинска помощ в Германия, сега ни показва символичен светофар: червеният цвят означава, че дадена клиника няма свободни капацитети, жълтото сочи, че са на изчерпване, а зеленото показва наличие на свободни легла", обяснява д-р Караянис, който ръководи белодробното интензивно отделение в болницата в Кьолн-Мерхайм

В момента ситуацията в болниците за спешна помощ в страната все още е под контрол – над 3000 интензивни легла са заети, около 8000 остават на разположение. Специалистът по интензивна медицина обаче е разтревожен от факта, че в момента броят на новозаразените, както и на хоспитализираните с коронавирус е по-висок, отколкото през най-драматичните седмици през пролетта. "Времената, в които можехме спокойно да гледаме към онова, което ни очаква, отдавна отминаха. В момента интензивните ни капацитети са "на жълто"", казва той.

И това се дължи най-вече на факта, че в страната има остър недостиг на кадри – в интензивните отделения липсват между 3500 и 4000 болногледачи. Германия е в състояние за рекордно кратък срок да оборудва нови, напълно функциониращи интензивни легла, но откъде да намери и персонал за тях?

Причините за този недостиг са известни: относително ниско заплащане, затова пък висока отговорност, постоянна работа на смени, включително и в края на седмицата, а и недостатъчно високо признание и зачитане на този труд от страна на обществото. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан отчаяно се опитваше да набира медицински кадри и болногледачи от чужбина – още преди да се разрази пандемията от коронавирус.

Настроението сред болногледачите се влошава

Резултатите от най-новото социологическо проучване, проведено сред болногледачи в сферата на интензивната медицина, не звучат окуражително: 97 процента от тях не вярват, че Германия разполага с достатъчно кадри, за да посрещне добре втората вълна от пандемията, а почти половината от анкетираните заявяват, че вече не са така мотивирани, както през пролетта. 93% пък се опасяват, че следващите месеци допълнително ще влошат условията им на труд.

Подобни притеснения изпитва и Бербел Брайман. 47-годишната болногледачка работи в интензивното отделение на университетската клиника в Мюнстер. "Още сега ние работим до изнемогване. И ако това не се промени, системата бързо ще колабира", казва тя. Брайман знае много добре какво говори. Тя работи в интензивното отделение от 1998 година.

"Всички ние тук се сблъскваме с напрежение и стрес, каквито не сме преживявали досега. И емоционално, и физически", казва болногледачката. Тя добавя, че и профилът на пациентите в нейното отделение се променя. Днес там са настанени все повече млади хора – като млади бащи в средата на 30-те без предишни заболявания.

"През цялото време се питаме: какво още ни очаква нас в Германия?", казва Бербел Брайман. Тя и колегите ѝ са изморени, изнервени и притеснени. Подобно е и настроението сред обществото.

И д-р Кристиан Караянис потвърждава: "Настроението в клиниките става все по-лошо". Според него, Германия спешно трябва да разработи стратегия, за да не се окаже така, че през следващото лято 20% от болногледачите да напуснат работа. "Тогава болниците просто няма да могат да функционират нормално", казва експертът.

Автор: Оливер Пипер

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

На места още липсват жизненоважни лекарства за бременни

0 (0) Жизненоважни лекарства като „Фраксипарин” и „Клексан” все още липсват в някои от аптеките в страната. Това споделят голяма част от бъдещите майки, които страдат от тромбофилия и трябва задължително да пият тези медикаменти, съобщава Нова ТВ. Преди няколко дни стана ясно, че лекарствата ще се продават в определени […]
d0bdd0b0 d0bcd0b5d181d182d0b0 d0bed189d0b5 d0bbd0b8d0bfd181d0b2d0b0d182 d0b6d0b8d0b7d0bdd0b5d0bdd0bed0b2d0b0d0b6d0bdd0b8 d0bbd0b5d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.