В Швеция просто е друго?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2 d188d0b2d0b5d186d0b8d18f d0bfd180d0bed181d182d0be d0b5 d0b4d180d183d0b3d0be

Водещият шведски епидемиолог Андерш Тегнел е фигура, която поляризира. За едни той е олицетворение на разум и свободна воля. Неговото нежелание да въвежда пълен локдаун остави на шведите възможността да не носят маски по ски пистите и в магазините, както и да продължат да ходят по ресторанти и кафенета. В същото време в много други европейски държави ограниченията срещу коронавируса бяха контролирани дори с полиция.

За други обаче главният епидемиолог е хазартен играч, докарал Швеция до върха на европейската класация по брой на инфекциите. От началото на пандемията досега, по данни на германската информационна платформа "Коронавирусът в цифри" (www.corona-in-zahlen.de/weltweit/), в Швеция са починали над 13 000 души от COVID-19. Особено по време на първата вълна от пандемията броят на жертвите беше крайно висок. Различният път на Швеция изпадна в немилост дори пред шведския крал. В момента (по данни от 21 април) в Швеция се регистрират по близо 400 нови инфекции на 100 000 жители в рамките на седем дни – тоест поне два пъти повече, отколкото в Германия.

Тегнел: в Швеция просто е "друго"

Тегнел не е съгласен с начина, по който говорят за шведския модел за справяне с пандемията. "Да се твърди, че Швеция е действала съвсем различно от останалите страни, не отговаря на истината", каза Тегнел пред ДВ в Стокхолм. "По същество ние правехме точно онова, което правеха и останалите. Но го правехме по малко по-друг начин." "Малко по-друг начин" – изразът твърде силно омаловажава различията между шведския път и този на останалите европейски страни. Защото в Швеция повечето от ограничителните мерки са само "препоръки", а не категорични изисквания. Изключенията се отнасят до максималния брой хора за срещи: допустими са събирания на максимално осем души, според правилата от края на март. Освен това ресторантите и кръчмите са длъжни да затварят в 20.00 часа, а университетите и учениците от девети клас нагоре залагат на дистанционно обучение, докато детските градини и началните училища остават отворени, за разлика от Германия.

Маските – желателни, но не и задължителни

И по темата за маските Швеция се отличава от практиката в останалите държави. Тегнел ги смята за не особено ефективни, затова носенето на маски там никога не стана задължително. "В страни като Франция, Италия и дори Германия се вижда, че въпреки строгите мерки се наблюдава голямо увеличение на новите инфекции", казва епидемиологът. В Швеция едва от януари тази година от пътниците в обществения транспорт се изисква да носят маски – най-вече по време на часовете с пиково натоварване. Глоби за нарушителите обаче не са предвидени. "Хората промениха много сериозно поведението си и следваха препоръките доброволно, защото знаят, че така е правилно", казва Тегнел и дава за пример големия брой шведи, които работят от вкъщи. Делът на работещите в режим хоумофис възлиза на 40%, много от шведите освен това избягват да използват обществения транспорт, когато това е възможно.

На коя страна прилича Швеция?

Тегнел недоволства поради това, че постоянно сравняват Швеция с други северни държави като Финландия и Норвегия, които имат едни от най-ниските нива на инфекции в цяла Европа. Епидемиологът обръща внимание на това, че тези държави са прекалено различни. Големите шведски градове са много по-гъсто населени, отколкото тези във Финландия и Норвегия, освен това в Швеция има по-голям дял хора с ниски доходи, а сред тях рискът от заболявания с коронавирус е принципно по-висок – същото се наблюдава и в Германия. Когато повече хора живеят заедно натясно, опасността от нови зарази е по-голяма. "В много отношения Швеция е по-близо до Белгия, Австрия и дори Германия“, казва Тегнел.

Тегнел се превърна в нещо като рок звезда

Преди една година в Швеция се вдигна голям шум, когато един продавач си татуира снимката на Андерш Тегнел на рамото. "Изведнъж този човек се превърна в рок звезда", казва Густав Лойд Агерблад и признава, че популярността на епидемиолога вече е малко пострадала от увеличения брой инфекции. Въпреки това Агерблад не съжалява, че си е направил татуировката: "Тегнел олицетворява един по-различен начин за справяне с кризите в света, при който на хората са им оставени много свободи", казва продавачът.

Автор: Тери Шулц

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Осъдиха "Атака" заради медиен натиск

0 (0) 20 000 лева трябва да плати партия "Атака" на съдия Николай Василев от Софийския районен съд (СРС), след като съдията успя да осъди партията на Волен Сидеров заради разпространените от партийната телевизия "Алфа" клип и снимка на магистрата, с които е обявен за корумпиран, съобщава "Лекс". Случаят е […]
d0bed181d18ad0b4d0b8d185d0b0 d0b0d182d0b0d0bad0b0 d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d0bcd0b5d0b4d0b8d0b5d0bd d0bdd0b0d182d0b8d181d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.