Дипломация! Помпео завърши азиатската си обиколка във Виетнам

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0b8d0bfd0bbd0bed0bcd0b0d186d0b8d18f d0bfd0bed0bcd0bfd0b5d0be d0b7d0b0d0b2d18ad180d188d0b8 d0b0d0b7d0b8d0b0d182d181d0bad0b0d182

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео завърши днес обиколката си в Азия с посещение във Виетнам, предаде Ройтерс.

По време на дипломатическата си совалка Помпео постави акцент върху заплахите за сигурността в региона от страна на Китай.

Виетнам, който също споделя безпокойствата от все по-настъпателния си съсед, беше включен на по-късен етап в обиколката, която включваше още Шри Ланка, Индия, Малдивите и Индонезия.

„Очакваме с нетърпение да продължим да работим заедно за надграждане на отношенията си и да превърнем региона – цяла Югоизточна Азия, Азия и Индийско-тихоокеанския регион – в мирно, безопасно и проспериращо място", каза Помпео, който се поздрави с виетнамския премиер Нгуен Суан Фук с допиране на лакти преди срещата им.

Фук заяви, че се стреми към "искрено сътрудничество" за мирен регион и постигане на напредък в търговските и инвестиционните отношения.

Макар и днес изобщо Китай да не беше споменат публично, държавният секретар на САЩ призова страните от Югоизточна Азия да се противопоставят на тормоза от негова страна и да преразгледат сделките си с държавните му компании.

В сряда в Шри Ланка Помпео заяви, че Китайската комунистическа партия се държи като хищник. В Индия ден по-рано държавният секретар призова за сътрудничество в противодействието на това, което той нарече китайски заплахи за сигурността и свободите в региона.

Пекин призова Вашингтон да спре с нищо непредизвиканите си обвинения и нападки.

Във Виетнам най-голямо безпокойство будят претенциите на Китай към Южнокитайско море.

Един от поводите за посещението на държавния секретар на САЩ беше и 25-ата годишнина от нормализирането на двустранните отношения. То се състоя и седмица след като Виетнам освободи американски гражданин от виетнамски произход, който беше осъден на 12 години затвор за противодържавна дейност.

Броени часове преди Помпео да пристигне, виетнамският външен министър разпространи изявление, в което се посочва, че мъжът на име Майкъл Нгуен, който миналата седмица се е прибрал в дома си в Калифорния, е пуснат на свобода по хуманитарни причини. В текста обаче не се казва нищо за ареста на Нгуен, включително за твърденията му на пресконференция в сряда, че е бил отвлечен.

Днес Помпео се срещна и с виетнамския министър на държавната сигурност То Лам, който отговаря за следенето на дисидентите в комунистическата страна.

Заклети врагове по време на Виетнамската война през 60-те и началото на 70-те години на миналия век, Ханой и Вашингтон се радват на по-добри отношения през последните години, отбелязва Ройтерс.

Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Карантината увеличи с 30% осиновяванията на кучета

0 (0) Всички приюти за животни в САЩ са изпразнени по време на пандемията, защото хората са видели карантината и дългия престой вкъщи като подходящия момент най-накрая да сбъднат мечтата си да имат домашен любимец. „Ако погледнем данните за приютите на „Екоравновесие“, ще отчетем около 1/3 повече осиновявания на кучета […]
d0bad0b0d180d0b0d0bdd182d0b8d0bdd0b0d182d0b0 d183d0b2d0b5d0bbd0b8d187d0b8 d181 30 d0bed181d0b8d0bdd0bed0b2d18fd0b2d0b0d0bdd0b8d18fd182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.