ЕС заплашва Лондон с търговска война

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d181 d0b7d0b0d0bfd0bbd0b0d188d0b2d0b0 d0bbd0bed0bdd0b4d0bed0bd d181 d182d18ad180d0b3d0bed0b2d181d0bad0b0 d0b2d0bed0b9d0bdd0b0

Лидерите на Европейския съюз ще заплашат британския премиер Борис Джонсън с търговска война за Северна Ирландия. Това съобщи The Times в петък, без да се позовава на източници.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще използват индивидуалните срещи с Джонсън в събота в рамките на Г-7, за да изискват Великобритания да спазва условията на сделката за Брекзит по отношение на Северна Ирландия.

От "Даунинг Стрийт" заявиха, че Джонсън ще отхвърли заплахите на ЕС и ще даде да се разбере, че е готов да отмени ключова част от споразумението този месец, освен ако блокът не отстъпи.

Припомняме, че по-рано Джонсън настоя, че между Великобритания, Европейския съюз и САЩ имало "разбирателство" относно защитата на мира в Северна Ирландия, след като напрежението се разрази заради Брекзит.

След първия си разговор лице в лице с американския президент Джо Байдън в навечерието на срещата на ръководителите на страните членки на Г-7, Джонсън увери, че всички страни са се съгласили "да се уверим, че поддържаме баланса на мирния процес и… оптимист съм, че можем да го направим".

Байдън предупреди, че всяко отстъпление на Великобритания по отношение ангажиментите към ЕС след Брекзит във връзка със Северна Ирландия може да попречи на търговските преговори със САЩ.

Лондон и Брюксел подписаха в последния момент търговско споразумение през декември, почти четири години след историческото гласуване за Брекзит и само седмици преди Великобритания да напусне европейския единен пазар и митническия съюз.

Двете страни договориха отделно споразумение за Северна Ирландия, която има единствената сухопътна граница на Обединеното кралство с ЕС, за да се предотврати навлизането на непроверени стоки на единния пазар.

Но пристанищните проверки на доставките, отправящи се към Северна Ирландия от основната територия на Великобритания – Англия, Шотландия и Уелс – предизвикаха смут в юнионистките общности, които настояват, че това променя тяхното място в по-широката Великобритания.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Турция на Ердоган не е доволна от земите, които владее

0 (0) Коментар на Мехмед Юмер: От създаването на Република Турция до наши дни темата за османското минало винаги е била съществен елемент от турската политическа мисъл. В последно време е с още по-засилващи се функции. Кемалистка Турция оценява османското си минало предимно по два критерия: приобщаването на нови земи […]
d182d183d180d186d0b8d18f d0bdd0b0 d0b5d180d0b4d0bed0b3d0b0d0bd d0bdd0b5 d0b5 d0b4d0bed0b2d0bed0bbd0bdd0b0 d0bed182 d0b7d0b5d0bcd0b8d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.