ЕС одобри европейския закон „Магнитски“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d181 d0bed0b4d0bed0b1d180d0b8 d0b5d0b2d180d0bed0bfd0b5d0b9d181d0bad0b8d18f d0b7d0b0d0bad0bed0bd d0bcd0b0d0b3d0bdd0b8d182d181d0ba

Съветът на външните министри ЕС прие решение и регламент, с които се създава глобален санкционен режим за правата на човека. За първи път Евросъюзът ще разполага с рамка, която ще му позволи да го насочва срещу отделни лица, образувания и органи, в т.ч. държавни и неправителствени, които са отговорни или замесени в сериозно нарушаване на правата на човека по света, независимо къде е извършено то.

Мерките ще се изразяват в забрана за пътуване за отделни лица и замразяване на активи. Наблюдатели определят механизма като европейски еквивалент на американския закон "Магнитски".

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел подчерта:

„Това става точно една година, след като се споразумяхме да го направим. Това споразумение е ключово и първо по рода си.

То ще позволи на ЕС да взема на прицел сериозно злоупотребата с човешките права по цял свят, а не случай по случай, съпроводен всеки от тях с безкрайни дискусии.

Изпращаме ясен сигнал на отговорните за силния ангажимент на ЕС към човешките права“.

Механизмът ще се прилага за много сериозни нарушения на правата на човека по целия свят. Сред тях са геноцид, престъпления срещу човечеството, произволни арести, мъчения, робство, сексуално или основано на пола насилие, трафик на хора и дори нарушението на правото на мирно събиране или сдружаване.

Министрите на външните работи от ЕС са подчертали, че няма фундаментална промяна на поведението на Турция спрямо съседите ѝ, като в някои отношения то дори се е влошило.

Всеки министър ще уведоми премиера за дебатите по въпроса, като проблемът ще бъде разгледан на заседанието на европейските лидери в четвъртък и петък, които ще решат как да постъпят.

Докато външните министри от Европейския съюз заседаваха в Брюксел, турският президент Реджеп Ердоган засегна темата за Източното Средиземноморие в реч пред конференция по интернет на Средиземноморския университет в Анталия.

Турция няма да се огъне пред заплахите в спора с Гърция и Кипър, заяви Ердоган:

„Ясно заявяваме, че Турция няма да приеме плановете и картите, чиято цел е да я ограничат в тясна ивица крайбрежни води край Анталия.

Подчертаваме, че Турция няма да се огъне пред заплахи и шантаж заради Източното Средиземноморие и няма да позволи империалистки експанзионизъм.

Не преследваме узурпация на чужди права, просто се опълчваме срещу пиратския манталитет, с който се опитват да отнемат нашите права“, заяви Ердоган и отново призова за конференция, която в която да участват всички заинтересовани страни в региона.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Калоян Паргов: Каузата на Вапцаров е свята

0 (0) Каузата на Вапцаров е свята! Днес, повече от всякога, имаме нужда да отдаваме почитта си към паметта на личности като поета-антифашист, жертвали себе си за свободата на България. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов по повод 111-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров. Той, заедно […]
d0bad0b0d0bbd0bed18fd0bd d0bfd0b0d180d0b3d0bed0b2 d0bad0b0d183d0b7d0b0d182d0b0 d0bdd0b0 d0b2d0b0d0bfd186d0b0d180d0bed0b2 d0b5 d181d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.