Защо в Иран се появиха толкова много нови милионери

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b7d0b0d189d0be d0b2 d0b8d180d0b0d0bd d181d0b5 d0bfd0bed18fd0b2d0b8d185d0b0 d182d0bed0bbd0bad0bed0b2d0b0 d0bcd0bdd0bed0b3d0be d0bdd0be

Броят на доларовите милионери по света продължи да нараства дори и по време на пандемията. В Иран техният брой се е увеличил с близо 25%. Според актуалния "World Wealth Report", съставен от консултантската компания "Capgemini", само през 2020 година милионерите в Иран са се увеличили от 205 000 на 250 000. В списъка на държавите с най-много милионери в света Иран заема 14-то място.

Същевременно през същата година, според официалните данни, 30% от иранското население е живяло под границата на бедността. Въпросните хора не са били в състояние да си плащат наема или здравните услуги и медикаменти.

През последните 3 години иранската валута се обезцени силно спрямо американския долар: през януари 2018 един долар се обменяше срещу 42.880 риала, а през януари 2021 вече срещу 240.000 риала.

Иран и криптовалутите

"Мнозина извлякоха огромни ползи тъкмо от това развитие и се превърнаха в милионери", казва Али Ахмадниа от Техеран, който от няколко години проучва криптовалутите. "Познавам някои млади и добре образовани хора, които започнаха да инвестират през 2016 и 2017 с по 10 000 долара, закупувайки биткойни. Един биткойн тогава струваше около 400 щатски долара, а днес стойността му е 35 000 долара."

Криптовалутите са много популярни в Иран. Всеки, който има поне малко компютърни познания, може да ги създаде. За "добиването" само на един биткойн обаче се изразходва огромно количество ток – толкова, колкото потребяват 24 ирански домакинства за цяла година. В богатия на суровини Иран цената на тока се субсидира от правителството и е съответно ниска.

Правителството на президента Рохани имаше дори намерение да въведе криптовалутите като законно разплащателно средство, с чиято помощ да се заобикалят американските финансови санкции. В крайна сметка властите в Техеран обаче се видяха принудени временно да забранят добива на биткойни, който е много енергоемък.

Постоянните спирания на тока, част от които бяха причинени от нелегалния добив на биткойни, предизвикаха значително недоволство сред населението. Избраният вече наследник на Рохани – Ебрахим Раиси – беше оповестил малко преди президентските избори, че ще спре добива на криптовалути. Той представи и планове за инвестиции в електроснабдяването и по-добър контрол, който да осуети нелегалния добив на биткойни за сметка на обществото.

Мнозина обедняха заради търговията с акции

Ограничен брой иранци забогатяха и от един краткосрочен борсов бум. Имаше обаче значително повече хора, които обедняха от него. Под натиска на американските санкции иранското правителство обяви през април 2020, че смята да продаде държавни облигации на стойност от близо 2 милиарда долара. Гражданите можеха да придобият по този начин дялове от собствеността на държавни предприятия в тежката индустрия и петролната промишленост. Това беше рядка възможност за много от иранците, които се опасяваха от по-нататъшно обезценяване на спестяванията си, породено от галопираща инфлация. Към онзи момент инфлацията беше 36,5% в сравнение с предходната година.

Голямото търсене оскъпи прекомерно предлаганите акции, а борсата в Техеран преживя неочакван възход. Най-важният ирански акционен индекс Tedpix, в който са листвани най-големите предприятия на страната, повиши стойността си повече от три пъти. Отделни опитни инвеститори извлякоха големи ползи от този бум и се превърнаха в милионери. Според иранския вестник "Mehrnews", става дума за около 100 души. Борсовият бум обаче не отразяваше действителното състояние на иранската икономика и затова през втората половина на 2020 (предполагам, че годината е сбъркана в оригинала), курсовете се сринаха, а много от вложителите изгубиха своите пари. Оттогава насам пред Техеранската борса постоянно има протести.

Автор: Шабнам фон Хайн

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето го хиперкара на Peugeot

0 (0) Peugeot представи спортния прототип 9X8 за новия клас Le Mans Hypercar (LMH) от състезанията за издръжливост на FIA WEC. Параметрите на силовата централа на автомобила са строго регламентирани и вече са известни, така че сега производителят е обърнал внимание на дизайна и аеродинамиката – например колата няма обичайното […]
d0b5d182d0be d0b3d0be d185d0b8d0bfd0b5d180d0bad0b0d180d0b0 d0bdd0b0 peugeot

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.