Защо ромите в Чехия крият произхода си?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b7d0b0d189d0be d180d0bed0bcd0b8d182d0b5 d0b2 d187d0b5d185d0b8d18f d0bad180d0b8d18fd182 d0bfd180d0bed0b8d0b7d185d0bed0b4d0b0 d181d0b8

Много чешки роми крият етническия си произход, за което си има и исторически причини. Едва 13 хиляди от тях са обявили ромския си произход. Нова кампания сега цели да промени тези нагласи.

От събота (17.04.2021) в Чехия се провежда редовното преброяване на населението, което се прави на всеки десет години. Няколко милиона граждани вече са попълнили електронните формуляри за преброяването, което ще приключи на 11 май. То е с ключово значение и за етническите малцинства, и особено за най-голямото сред тях – това на ромите.

Националност: ром

На преброяването през 2011 едва 13 000 души бяха обявили своята националност като „ромска“. Според преценките на експерти обаче действителният брой на ромите е между 200 и 300 хиляди. Чешките ромски организации полагат големи усилия да убедят ромите, че е важно да признават етническата си принадлежност, защото това може да окаже сериозно влияние на интеграцията на ромите в чешкото общество през идните години.

Михал Мико, директор на РоманоНет – организация, която подкрепя тази кампания, казва: „Удивително е колко малко роми знаят, че в графата „националност“ биха могли да нанесат както „ромска“, така и „чешка“, а и двете едновременно, ако се чувстват като чехи и роми.“

Статистическата служба също окуражава представителите на малцинствата да обявяват своя етнос. Тези данни се попълват на доброволна основа. „Дали след преброяването през тази година в Чехия ще има повече роми или не, зависи единствено от самите роми“, казва Йолана Волданова, говорителка на Чешката статистическа служба.

Защо крият етническия си произход?

Числеността на едно малцинство, разбира се, има значение за това какви възможности има то да упражнява своите граждански права. Колкото повече представители има едно малцинство, толкова по-голямо е влиянието му върху общините, регионите и цялата държава.

"Преброяването отразява атмосферата в обществото: ромите не се чувстват добре приети тук, техните потребности се редуцират единствено до малцинствените им права“, казва Яна Хорватова, директорка на Музея за ромска култура в Бърно. Като пример за това тя казва, че от години се опитва да убеди образователното министерство да включи историята на чешките роми в учебниците по история.

Друга причина, поради която голяма част от ромите крият етническия си произход, е свързана с факта, че данните от преброяването на населението в Чехословакия в периода между Първата и Втората световна войни са били използвани от нацистите при окупацията на Бохемия и Моравия през 1939 година, за да избият тамошните роми.

„Въз основа на данните от тези преброявания нацистите съставят списъци на ромите, които след това са били депортирани в концентрационните лагери“, потвърждава историчката Ана Мишкова, която изследва проблемите на Холокоста.

"90% от ромите, които през 1938 са живеели в т.нар. Протекторат Бохемия и Моравия, са умрели по време на войната“, добавя тя. Решението за изпращане на ромите в трудови лагери, които в действителност са били концентрационни лагери, е взето обаче по времето на т.нар. Втора чешка република (1938-1939) – т.е. още преди страната да бъде окупирана от Вермахта. Повечето роми от тези лагери след това са избити в Аушвиц.

60 000 чешки роми във Великобритания

Сегашното преброяване на населението в Чехия ще докаже и един нов феномен – масовата миграция към Великобритания. Според преценки на чешкото посолство в Лондон, във Великобритания в момента живеят близо 60 000 чешки роми – това е повече от половината от всички чешки граждани на Острова.

Факт е също, че мнозинството от чешките роми се изявява във Великобритания значително по-успешно, отколкото в родината си. „Разбира се, техният отлив отслабва позициите на ромското малцинство в самата Чехия, но аз се радвам за тези хора – за това, че в чужбина живеят по-добре“, казва Яна Хорватова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георги Ганев, ДБ: Състоянието на хазната е по-малко тревожно от очакваното

0 (0) Състоянието на хазната е по-малко тревожно от най-лошия сценарий, който можехме да си представим. Господин Ананиев представи бюджета, като подчерта, че има нарастване на приходите, което е изненадващо добра новина. Има и много сериозно нарастване на разходите, които са естествени – например, мерките за справяне с коронавируса. Това […]
d0b3d0b5d0bed180d0b3d0b8 d0b3d0b0d0bdd0b5d0b2 d0b4d0b1 d181d18ad181d182d0bed18fd0bdd0b8d0b5d182d0be d0bdd0b0 d185d0b0d0b7d0bdd0b0d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.