Защо толкова много лекари в Русия не искат да се ваксинират?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b7d0b0d189d0be d182d0bed0bbd0bad0bed0b2d0b0 d0bcd0bdd0bed0b3d0be d0bbd0b5d0bad0b0d180d0b8 d0b2 d180d183d181d0b8d18f d0bdd0b5 d0b8d181

По официални данни напълно ваксинирани в Русия са 18,5 милиона души, по алтернативни данни на медиите – 17,1. Това прави най-много 12 процента от населението на страната. А според епидемиолога Николай Брико, за да спадне заболеваемостта от коронавирус трябва да бъдат ваксинирани около 67 процента от населението.

И макар че недоверието към ваксините в Русия постепенно спада, над половината от възрастното население отказва да се имунизира – хората се опасяват от страничните ефекти или чакат окончателните резултати от изпитанията на ваксините, респ. гаранция, че имунизацията е безопасна. За информираността на хората голяма роля играят лекарите, с които пациентите се познават лично – техният авторитет е по-висок, отколкото на непознатите медици, сочат проучвания. Една трета от руските медици обаче предпочитат да не се ваксинират. Нещо повече – те се опитват да разубедят и пациентите си да предприемат тази стъпка. Могат ли тези лекари да променят позицията си?

Откъде идват съмненията на лекарите?

Онкологът Иля Фоминцев, който е основател на Руския фонд за профилактика на рака, се старае още от самото начало на пандемията да разпространява максимум информация за коронавируса. Той е набрал средства чрез краудфъндинг и е създал служба за безплатна консултация по въпросите, свързани с COVID-19. Той има широка публика в социалните мрежи и казва, че истински може да се повлияе само на изпитващите съмнения.

„Съмняващият се неизбежно минава или на страната на ваксинациите, или застава плътно на страната на конспираторите. Защото рационални причини за отказа от ваксинация не може да има. Все пак сред лекарите привържениците на конспиративните теории са малцинство", посочва Фоминцев. За да успее да убеди колегите си да се ваксинират, той им обяснява, че не са избрали верния начин за взимане на решение. „Важното е дали ваксината работи или не. А тя работи, като вредата от нея е толкова минимална в сравнение с ползите, че няма нужда да се говори повече", казва Фоминцев. Той е категоричен, че отношението към ваксините е много показателно за това дали един лекар е добър или не. „Вярва ли ѝ или не? Не става дума за вяра, а за наука. И за понятията „показания" и „противопоказания".

Аргументите в полза на ваксинацията

Убеждаването на лекарите не е лесна задача, констатира и терапевтът Ярослав Ашихмин. „По време на дискусиите, в които участвам, казвам, че да – не знаем какви са дългосрочните странични ефекти при ваксините. И в страната няма нормална статистика. Но ние цял живот работим в условия на неопределеност и наблюдаваме съотношението между рисковете и ползите. В дадения случай е много по-вероятно самият коронавирус да повлияе негативно на репродуктивната функция, например, отколкото ваксинацията", обяснява Ашихмин.

Той напомня на лекарите, че трябва да действат от гледна точка на общественото здраве и да ваксинират колкото може повече хора, а страничните ефекти да се обсъждат след това. „Естествено сме свикнали да работим в интерес на пациента. Но да си кажем честно: най-добрата концепция от негова гледна точка е да се скрие в мазето и да излезе последен тогава, когато вече всички са ваксинирани. Затова ние не лъжем, че всичко е безопасно, а казваме, че това е война и не разполагаме с друг вариант освен ваксинацията." Ашихмин е сигурен, че руските лекари принципно биха се отнесли недоверчиво към всеки нов метод на лечение. А натискът спрямо медицинската колегия, когато ваксината е спусната отгоре без подробни обяснения и данни за страничните ефекти, само засилва това недоверие.

Едва смъртта се оказва решаваща за лекарите

Периодът, в който лекарите са разубеждавали пациентите си да се ваксинират, вече е отминал, казва главната лекарка на московската поликлиника 191 Мария Соколова. В нейната поликлиника вече всички лекари, с изключение на тези, които имат противопоказания, и преболедувалите, са се ваксинирали. „Страхът да умреш от коронавируса е по-силен от страха от ваксината. И това е добре." На Соколова също ѝ се е налагало да убеждава свои колеги да се ваксинират. „Това е нормално. Ваксината дойде внезапно и предизвика определен страх. Не бих казала, че има лекари, които са категорично против имунизацията. Дори да имам определени лични съмнения, съм длъжна да представя на пациента истината, своята лекарска компетентност. Не субективното ми мнение трябва да бъде определящо."

Автор: Елена Баришева

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сакар пламна за пореден път

0 (0) Нов горски пожар е пламнал в Сакар планина. Огънят е обхванал част от широколистна гора, треви и храсти между селата Оряхово, Дрипчево и Изворово. На място са били изпратени пет екипа пожарникари от Сименовград и Харманли, както и горски служители с техника за гасене. Засега няма опасност за […]
d181d0b0d0bad0b0d180 d0bfd0bbd0b0d0bcd0bdd0b0 d0b7d0b0 d0bfd0bed180d0b5d0b4d0b5d0bd d0bfd18ad182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.