Има още две руски ваксини. Какво се знае за тях?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
5
(1)

d0b8d0bcd0b0 d0bed189d0b5 d0b4d0b2d0b5 d180d183d181d0bad0b8 d0b2d0b0d0bad181d0b8d0bdd0b8 d0bad0b0d0bad0b2d0be d181d0b5 d0b7d0bdd0b0d0b5

Освен "Спутник V", Русия е разработила още две ваксини срещу COVID-19: "ЭпиВакКорона" и "КовиВак". За "Спутник V" експертите казват, че е "добра и находчиво разработена ваксина". Какво се знае за другите два препарата?

Русия има амбицията през есента на тази година вече да е ваксинирала по-голямата част от своето население. В момента там ползват основно ваксината "Спутник V". Но в Русия има още два препарата срещу COVID-19. Ваксината "ЭпиВакКорона" бе регистрирана през октомври 2020, а от средата на март започва масовото ѝ приложение. Другата ваксина се казва "КовиВак" и бе регистрирана в края на февруари. В средата на март ще бъдат пуснати в оборот първите 120 000 дози от нея.

И трите ваксини бяха сертифицирани още преди да завърши третата фаза на широкомащабните клинични изпитания. Премиерът Михаил Мишустин с гордост подчерта, че Русия е единствената страна в света, която вече има три готови ваксини. И това не е всичко. Налице са данни, че в страната се разработват ощо около 20 препарата, в това число и ваксината "Мир-19", която неотдавна завърши първия етап на предклиничните изпитания.

Какво е известно за двете нови ваксини?

"ЭпиВакКорона", която е одобрена в Русия и Туркменистан, е създадена на основата на синтезирани по химически път пептидни антигени и не съдържа жив вирус. През ноември тя е била изпитана върху 150 доброволци на възраст над 60 години и върху 3000 души на възраст над 18 години. От руска страна твърдят, че ефективността на "ЭпиВакКорона“ е 100-процентова – този извод бил направен въз основа на резултатите от първата и втората фаза на клиничните изпитания. По сведения на производителя, ваксината може да се съхранява в обикновен хладилник при температури между 2 и 8 градуса.

Що се отнася до ваксината "КовиВак", до момента почти няма данни, които да са потвърдени от независими международни източници. Засега препаратът не фигурира и в постоянно обновявания списък на СЗО за ваксините. "КовиВак" е инактивирана ваксина, разработена на основата на "убити" SARS-CoV-2-вируси. В клетките на човешкия организъм тя предизвиква имунна реакция, при която се изграждат антитела. Създателите на ваксината твърдят, че тя може да се съхранява при температура между 2 и 8 градуса, което позволява безпроблемния ѝ транспорт. А това е голямо предимство пред ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, които се съхраняват при много ниски температури. Според руски експерти, "КовиВак" може да се използва и за реваксинация, както и за подсилваща имунизация на хора, които са преболедували COVID-19. Учените, разработили ваксината, твърдят освен това, че „убитият“ вирус, използван за направата на препарата, по всяка вероятност го прави ефективен и срещу повечето мутации на коронавируса.

"Спутник V е добра ваксина"

Първата руска ваксина беше регистрирана спешно от Министерството на здравеопазването още през август 2020 – веднага след втората фаза на клиничните изпитания, в които участваха само 76 доброволци на възраст под 60 години. Третата фаза с участието на 40 000 доброволци се състоя чак след това. В специализираното издание "The Lancet" в началото на февруари бяха публикувани предварителни данни от третата фаза на изследванията, а оценките бяха положителни.

В началото на март тази година Европейската агенция за лекарствата ЕМА пристъпи към процес на проверка и регистрация на "Спутник V". Положително за нея се изказа и председателят на Германската комисия по имунизациите Томас Мертенс: “Това е добра ваксина, която по всяка вероятност някой ден ще бъде допусната и в ЕС. Руските изследователи разполагат с много богат опит в сферата на ваксините. "Спутник V" е много находчиво разработен“, заяви той пред вестник „Райнише Пост“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

One thought on “Има още две руски ваксини. Какво се знае за тях?

  1. Аз вярвам в Руските ваксини и с тях бих се ваксинирал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проговори кардиологът на издъхналата след ваксинация с "Астра Зенека"

5 (1) Личният кардиолог на жената от Йоаким Груево, починала след ваксинация с препарата на "Астра Зенека", заяви пред БНТ, че са спазени всички задължителни процедури преди ваксинацията. Направен е и обстоен преглед на жената, според който е нямало опасност да бъде ваксинирана. Д-р Ганчевска потвърди, че пациентката е била […]
d0bfd180d0bed0b3d0bed0b2d0bed180d0b8 d0bad0b0d180d0b4d0b8d0bed0bbd0bed0b3d18ad182 d0bdd0b0 d0b8d0b7d0b4d18ad185d0bdd0b0d0bbd0b0d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.