„Исках да улесня българите в града“: в Бон ще има избирателна секция

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d181d0bad0b0d185 d0b4d0b0 d183d0bbd0b5d181d0bdd18f d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d182d0b5 d0b2 d0b3d180d0b0d0b4d0b0 d0b2 d0b1d0be

Не е известно колко ще бъдат секциите за гласуване в Германия за българските парламентарни избори – българското посолство в Берлин все още не е оповестило официална информация по въпроса. Но българите в Бон със сигурност ще могат да дадат своя глас. В бившата столица на Германия ще бъде открита секция, тъй като необходимите електронни заявления за образуването ѝ вече са събрани – благодарение на доброволните усилия на Мирон Миронов.

Г-н Миронов, Ваша ли беше идеята за откриването на секцията?

Мирон Миронов: Има малко предистория – аз съм член на международната доброволна група, която се занимава с изборите по целия свят "Мрежа на изборните доброволци". И да – идеята за секционна избирателна комисия в Бон беше моя – да съберем нужните 60 заявления за откриване на секция извън дипломатическите представителства. Това се прави с цел улеснение на всички български граждани, които желаят да упражнят своето законно право на глас. В Бон доста години не е имало избирателна секция след закриването на българската дипломатическа мисия през 2012 година.

По данни на община Бон, към декември 2020 българите в града са 1795. Как стигнахте до тях?

Мирон Миронов: Разпространих намерението си по обичайните канали – чрез социалните мрежи и групите, обединяващи българите в Бон. Интересът се оказа голям. За около две седмици се събра необходимият минимален брой електронни заявления. А с всеки изминал ден те стават все повече – подават ги българите, живеещи в Бон и региона. Българската общност показа, че е сплотена и единна.

Сблъскахте ли се с проблеми, докато работехте по идеята?

Мирон Миронов: Не съм се сблъсквал с проблеми в рамките на инициативата, но тя отнема много лично време и енергия, имайки предвид, че всичко се прави изцяло на доброволни начала. Няма никаква партийна или политическа ангажираност – само желание за помощ на българското общество, на гражданите – да бъдат информирани своевременно за всичко ново, предстоящо, свързано с изборния процес, как да гласуват, къде да гласуват, къде да намерят информация за политическите партии.

На какви отзиви се натъкнахте покрай организацията? Предполагам, че повечето са били позитивни, но все пак?

Мирон Миронов: 99 процента бяха позитивни. Разбира се – имаше някои хора, които недоволстваха в контекста "Защо да гласувам в Бон, като мога да ида в Кьолн". Но – всеки според неговите нужди и интереси. Българите в Бон не сме малко. Много по-удобно е да се гласува тук, а не в друг град.

Известен ли е вече адресът на секцията в Бон?

Мирон Миронов: Макар още да не сме получили официално становището на властите, се предполага къде ще е секцията – в Schmitt-Halle в квартал Дуисдорф – именно това бе предложението на общината. Писал съм на общината, в непрекъсната кореспонденция сме с консулството ни във Франкфурт, с посолството в Берлин. Засега целият процес върви гладко.

И един по-общ въпрос: какво е Вашето мнение, за какъв вид България биха гласували хората на предстоящите избори?

Мирон Миронов: За модерна България, за съвременна България, за информирана България. И един въпрос от мен към Вас – Вие подадохте ли заявление за гласуване?

Още не, но е добре да напомним докога е възможно това – до 9 март.

Мирон Миронов е на 39 години, живее в Бон от 2015, работи в сферата на логистиката. В момента довършва висшето си икономическо образование в НБУ.

Автор: Биляна Михайлова

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пчелари от цялата страна излязоха на протест

0 (0) Пчелари от цялата страна излязоха на протест пред земеделското министерство в София. Причина за недоволството им е високата смъртност при пчелните семейства заради пръскането с непозволени химически вещества и пестициди, липса на стратегия за пчеларството, липса на регистър на пчеларите и пръсканията. Председателят на Националния браншови пчеларски съюз […]
d0bfd187d0b5d0bbd0b0d180d0b8 d0bed182 d186d18fd0bbd0b0d182d0b0 d181d182d180d0b0d0bdd0b0 d0b8d0b7d0bbd18fd0b7d0bed185d0b0 d0bdd0b0 d0bf

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.