Късметлии: цели три години по 1200 евро на месец

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad18ad181d0bcd0b5d182d0bbd0b8d0b8 d186d0b5d0bbd0b8 d182d180d0b8 d0b3d0bed0b4d0b8d0bdd0b8 d0bfd0be 1200 d0b5d0b2d180d0be d0bdd0b0 d0bc

Повече от 2 милиона души в Германия искаха да получават безусловен доход, но накрая се класираха само 122-ма. От 1 юни 2021 тези късметлии ще получават в продължение на три години по 1200 евро месечно, без да вършат нищо за това. Целта е да се проучат евентуалните ползи от изплащането на безусловен базов доход (ББД).

Участниците в пилотния проект не бяха задължени да доказват, че имат нужда от парите. Освен това през следващите три години те ще могат да работят – каквото и колкото си искат. Но само ако желаят, разбира се. Срещу парите, които получават, те не са длъжни да вършат нищо друго, освен в хода на проекта да попълнят седем формуляра. В проекта участват още 1380 души, които също всеки шест месеца попълват въпросници, но за това сътрудничество те получават само хонорар, а не ББД. Всички участници са избрани по случаен признак.

43 000 евро просто така

Парите, с които ще се изплащат тези 1200 евро месечно, бяха събрани от частни дарители и не подлежат на данъчно облагане. Инициативата дойде от една организация с идеална цел в Берлин, която успя да събере 5,2 милиона евро – именно от тази сума всеки участник в експеримента ще получи финансов подарък на обща стойност 43 200 евро.

Инициаторите на проекта са убедени, че ако на всички граждани в страната се изплаща безусловен базов доход, това би решило много от проблемите на днешния живот в Германия. Идеята гласи приблизително следното: когато отпадне натискът да изкарваш достатъчно пари за оцеляване, всеки човек ще бъде по-свободен, по-креативен и в крайна сметка по-щастлив.

Дали тази утопия може да се осъществи? Това ще стане ясно в рамките на проекта. „Искаме да разберем какво ще правят хората, които знаят, че в продължение на три години имат финансова сигурност. Дали ще харчат парите? Или пък ще изграждат дълготрайна финансова сигурност? Ще престанат ли да работят или ще продължат? Дали ще развият повече социална чувствителност и ще даряват повече пари?“, обяснява ръководителят на изследването Юрген Шуп от Германския институт за икономически проучвания. В проучването е предвидено и това: проби от косите на участниците в експеримента ще илюстрират равнището на стреса им и ще покажат дали благодарение на безусловния доход натискът над тях е намалял.

Дискусията за ББД се води вече от години, но акцентът обикновено се поставя върху идеологията, а това изкривява същината на идеята. Всъщност става дума за въпроса какво биха правили хората, ако не им се налагаше да работят. Противниците на ББД твърдят, че това са просто левичарски фантазии на хора, които искат да мързелуват за сметка на общността. Докато привържениците на проекта изтъкват най-вече неговите социални аспекти и значимостта му за бъдещето. Те очакват, че по този начин повече внимание ще бъде отделяно на възпитанието на децата, на грижата за възрастни, болни или безпомощни хора, на добросъседското подпомагане. Според тях така своевременно ще се разработят модели за едно бъдеще, в което класическите работни места ще стават все по-малко в резултат от дигитализацията и автоматизацията.

Юрген Шуп с интерес ще наблюдава и още един аспект: „А може би получателите на ББД ще станат по-смели при взимането на решения – например да започнат собствен бизнес или пък да сменят професията си“. В тази връзка да припомним, че мнозина от най-успешните днешни предприемачи кат Бил Гейтс, Марк Зукърбърг или Джеф Безос не са изпитвали страхове пред бъдещето в моментите, когато са основали своите бизнеси.

Независимо от всичко това инициаторите на проекта не си правят илюзии. „Разбира се, този пилотен проект може да покаже, че безусловният доход изобщо не дава резултатите, които ние очакваме“, казва Михаел Бомайер, един от организаторите на проекта.

Дали след края на пилотния проект ще можем да водим дискусията около безусловния доход по-освободени от идеологически предубеждения? Това никой не знае. Още повече, че част от критиците изтъкват още един аргумент: проектът продължава само три години и едва ли ще даде благонадеждна информация за това как биха действали хората, ако получаваха този доход не за кратко, а за цял живот.

ББД поражда още редица въпроси, включително и макроикономически. Как ще се развиват цените, ако всички хора получават безусловен доход? Дали при това положение няма да се окаже, че тежко болните хора или хората в сериозна нужда получават по-малко пари, отколкото сега? И какво трябва да бъде равнището на данъците, за да може една държава да изплаща на всички ББД?

Какво правят парите с човека?

„Нашето изследване в никакъв случай няма да отговори на всички въпроси, свързани с безусловния доход“, казва Юрген Шуп. Икономистът обаче отсега се радва, че може би ще намери отговор на един ключов въпрос: „Какво правят парите с човека: това е един изключително вълнуващ научен въпрос, по който досега няма благонадеждни международни изследвания“, казва Шуп.

За въздействието на ББД върху хората вече са правени и други проучвания. Резултатите от подобен експеримент във Финландия не бяха еднозначни. В Канада пък съответният мащабен проект, финансиран с обществени средства, беше преждевременно прекратен от политическото ръководство – по финансови причини.

В Германия политическите сили също са скептични. Досега нито една от големите партии не се е застъпила за проекта. Независимо от това вече е ясно, че след като изтече тригодишният срок на стартиралия на 1 юни проект, ще бъдат подхванати две нови научни изследвания за евентуалните възможности да се финансира ББД.

Автор: Андреас Бекер

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кубрат Пулев регистрира "Велика България" на 9 юли

0 (0) Боксьорът Кубрат Пулев ще основе партия "Велика България" два дни преди изборите. Учредителното събрание е насрочено за 9 юли в столичния хотел "Маринела", издадоха пред сайта "Епицентър" негови приближени. Партията на Пулев няма да може да участва на парламентарните избори, но ще е регистрирана за президентските. За бъдеще […]
d0bad183d0b1d180d0b0d182 d0bfd183d0bbd0b5d0b2 d180d0b5d0b3d0b8d181d182d180d0b8d180d0b0 d0b2d0b5d0bbd0b8d0bad0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.