Лекарството, което увреди хиляди деца

Page Visited: 1
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
Read Time:3 Minute, 44 Second

d0bbd0b5d0bad0b0d180d181d182d0b2d0bed182d0be d0bad0bed0b5d182d0be d183d0b2d180d0b5d0b4d0b8 d185d0b8d0bbd18fd0b4d0b8 d0b4d0b5d186d0b0

Април 1962: в семейство Корня от Алендорф се ражда третото дете – Гунхилд. Акушерката показва на майката бебето, а то изглежда странно: ръцете му са силно скъсени, на всяка длан има само по четири пръста, почти съединени един с друг, а изходът на дебелото черво се намира на хълбока. Извиканият по спешност лекар е убеден, че детето няма да живее дълго. След множество операции и рехабилитации, момичето все пак оцелява и живее и до днес, но животът ѝ никак не е лесен. На 38 години тя е принудена да се пенсионира по болест.

Февруари 1961: през цялата си бременност майката на Бианка Фогел взима само една-единствена таблетка Контерган. Но след раждането, лекарят започва да говори за "изрод". Едва 16 години са отминали от времето на националсоциализма, когато в Германия и окупираните от нацистите територии започват системно да изтребват хората с увреждания. Затова не е учудващо, че един ден непознат човек на улицата ѝ казва: "Тебе е било по-добре да те убият".

Май 1962: "Всичко ли му е наред?", пита Гизела Вайнерт, когато чула, че проплаква първото ѝ дете – Клаудия. Лекарите обаче не ѝ отговарят. Момиченцето било с масивни увреждания. Като малка я слагат в гипсов корсет, принудена е да лежи дълго време по гръб, привързана към леглото, а по-късно да носи тежки протези. "Тормозът беше огромен, включително и психически", казва тя.

Съдбите на Гунхилд, Бианка и Клаудия не са изолиран случай. От подобни страдания са засегнати около 5000 деца в Германия, а в целия свят – около 10 000. Всички те се раждат със сериозни увреждания.

Общото между тях е, че майките на тези деца са взимали лекарството "Контерган", което се е купувало без рецепта и е било препоръчвано срещу безсъние и тревожност. Близо 50% от децата, чиито майки са взимали препарата на фирмата "Грюнентал", умират непосредствено след раждането. Колко общо са били спонтанните аборти и мъртвородените деца – не е известно.

"Безобидни като сладкишите" – с тази реклама е бил възхваляван "Контерган" и препоръчван на бременни жени при гадене и дори на кърмачета и малки деца, които не спят добре. Лицензът за препарата е бил продаден от "Грюнентал" в над 70 страни по света. В другите страни той се е продавал под друго име. Единствено в САЩ Агенцията за лекарствените средства FDA отказва да го допусне до употреба.

Активната съставка Талидомид е била изпробвана от "Грюнентал" на опитни животни. Навремето не е имало строги правила за допускане на лекарства. Съответният закон е приет чак през 1978 година – когато са извлечени поуките от скандала с "Контерган".

В Германия препаратът започва да се продава през 1957 година. Лекарите първоначално наблюдават само неврологични оплаквания у възрастните, а от 1959 нататък – нарастващ брой малформации у новородени.

Появяват се все повече случаи на увреждания, недоволството расте, както и броят на съдебните жалби. След засилен обществен натиск "Контерган" е спрян от продажба, но това става чак на 27 ноември 1961 година. В някои други страни продажбите продължават още месеци.

За мнозина спирането на продажбите идва прекалено късно. "Изпълнена съм с истинска ярост", казва Гизела Вайнер. "При моята дъщеря бяха установени редица увреждания, но съобщението за тях не беше публикувано. Не съм и подозирала, че таблетките, препоръчвани от лекари и аптекари, може да са толкова опасни. Чувствам се виновна, че съм ги взимала", казва тя.

През 1968 започва наказателният процес срещу ръководни служители на фирмата-производител "Грюнентал". През 1970 той завършва без присъда, защото е постигнато споразумение. "Грюнентал" поема задължението да изплати обезщетения на засегнатите от над 40 страни в света. Фирмата плаща 100 милиона германски марки, а германското правителство влага други 100 милиона марки в нова фондация за помощ на засегнатите. С това те обаче губят правото да съдят "Грюнентал".

Парите от този първоначален фонд са изчерпани през 1997 година. По данни на федералното правителство, досега държавата е платила общо около 1,8 милиарда евро за обезщетения на жертвите. По повод 60-годишнината от изтеглянето на медикамента "Контеран" от пазара, организации и инициативи на пострадалите от медикамента припомнят за своето нещастие. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия живеят близо 800 души, увредени от препарата. Десетилетия наред фирмата производител "Грюнентал" така и не поднася извинения на пострадалите. Едва сега – 60 години по-късно, член на фамилията-собственик на фирмата излезе с официално извинение за причинените страдания на всички засегнати.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Температурен рекорд в Хасково

0 (0) Абсолютен температурен рекорд е отчетен в Хасково. В 14 часа днес стойностите на живака бяха 21,1 градуса, съобщиха дежурните от местната хидрометереологична обсерватория. Според статистиката, до днешния ден най-високата температура е била регистрирана през 1917 година – 20,5 градуса по Целзий. В региона духа вятър със сила 22 […]
d182d0b5d0bcd0bfd0b5d180d0b0d182d183d180d0b5d0bd d180d0b5d0bad0bed180d0b4 d0b2 d185d0b0d181d0bad0bed0b2d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.