Лидерите в Централна Европа: Мигрантите не са решението на демографската криза

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bbd0b8d0b4d0b5d180d0b8d182d0b5 d0b2 d186d0b5d0bdd182d180d0b0d0bbd0bdd0b0 d0b5d0b2d180d0bed0bfd0b0 d0bcd0b8d0b3d180d0b0d0bdd182d0b8

Централните европейски лидери подписаха съвместна декларация в четвъртък, според която имиграцията не трябва да бъде отговорът на намаляващата раждаемост на Европейския съюз, като същевременно призовават блока да запази семейната политика под национална юрисдикция, съобщава "Ройтерс".

Чешкият премиер Андрей Бабиш, словенският премиер Янез Янша, унгарският премиер Виктор Орбан, президентът на Сърбия Александър Вучич и членът на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик подписаха декларацията.

Силните антиимигрантски позиции, заети от правителствата в страни от Централна Европа като Унгария – макар и популярни сред много местни избиратели – рязко контрастират с политиките в останалата част на блока.

Тези страни от Централна Европа също възразяват срещу критиките на ЕС към политиките им по социални въпроси като правата на гейовете.

"Увеличаването на броя на европейските деца е от съществено значение за запазването на европейската християнска култура и други религиозни традиции за бъдещите поколения", се казва в изявлението, подписано от премиерите на Унгария, Полша, Чехия, Словения и президента на Сърбия, който е не е член на ЕС.

"Миграцията не трябва да се разглежда като основен инструмент за справяне с демографските предизвикателства."

Унгарският премиер Виктор Орбан, изправен пред избори през следващата година, става все по-радикален по отношение на социалната политика, за да "защити" традиционните християнски ценности от т. нар. западен либерализъм.

Той също така засили антиимиграционната си кампания през последните седмици след превземането на властта от талибаните в Афганистан.

Орбан разглежда мюсюлманската имиграция в Европа като заплаха за културната идентичност на континента, посети в сряда стоманена ограда на границата на ЕС със Сърбия с чешкия си колега Андрей Бабиш.

Бабиш също е изправен пред избори след две седмици и подобно на Орбан той води кампания със силно антимигрантска платформа.

Раждаемостта в Европейския съюз намалява от 2000 г. насам, показват данните на Евростат.

"Единственото устойчиво решение срещу изчезването на Европа е да се увеличи раждаемостта", каза Бабиш пред Демографската среща на високо равнище в Будапеща, където централно-европейските лидери издадоха съвместното си изявление.

Тъй като икономиките на Централна Европа се възстановяват от пандемията, компаниите в региона се борят да намерят работници, тъй като пазарите на труда се затягат.

Бабиш посвети голяма част от речта си в четвъртък да обсъжда ключови въпроси, засягащи семействата – не само на това, което според него е необходимо да се защитят европейските граници, но и да се защити самата "европейска култура" .

"Най-поразителната е реакцията на много западноевропейски политици. Дори и да са наясно, че европейските нации бавно измират, вместо да се опитват да повишат раждаемостта на собствените си жени, те избират най-бързото "решение", а именно да внасят мигранти – нелегални мигранти – особено през последните години, хора, идващи от Близкия изток и Африка, хора от напълно различни културни среди."

"Колко проблемен е този подход, можем да видим днес всеки ден във Великобритания, Белгия, Швеция и Германия, а също и в любимата ми, Франция. Не разбират ли тези политици, че е важно да се помогне на мигрантите на място в техните страни на произход, където са родени и живеят – както често препоръчвах, заедно с Виктор Орбан".

"Вчера той и аз посетихме унгарската граница – единствената наистина ефективна в Шенген. Те се борят срещу нелегалната миграция. Те се борят срещу трафикантите на хора, които вземат 3500 евро от тези нещастни хора, на които са обещали по-добър живот, но дори не изпълняват това обещание. Най-накрая трябва да направим нещо по въпроса."

Бабиш предупреди за последиците от намаляването на раждаемостта в Европейския съюз, където средно на една жена се раждат 1,6 деца, докато за поддържане на населението са необходими средно 2,1 деца.

В много страни, като Франция, той каза, че тези цифри са по-високи само поради много повече деца, родени в мигрантски семейства, "а европейците стават малцинства".

"Като премиер вече четири години казвам, че нашите граждани ще решават кой живее и работи в Чехия. Нашето правителство и гражданите ще решат".

"Те знаят, че масовата, неконтролирана нелегална миграция не е решението. Точно обратното. Единственото наистина устойчиво решение срещу изчезването на Европа е да увеличим раждаемостта на нашето коренно население".

"Това е път, общ път за страните от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Словакия, Полша). Това е единственият начин да не се окажем като някои западноевропейски страни, които буквално се променят пред очите ни от година на година."

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сандов: Токът не е скочил заради Зелената сделка

0 (0) България трябва ясно да заяви кога ще се откаже от въглищната енергетика и да премине към използване на възобновяеми източници, които, за разлика от руския газ, няма да поскъпват във времето. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ депутатът от „Демократична България“/“Зелено движение“ Борислав Сандов. „Много активно […]
d181d0b0d0bdd0b4d0bed0b2 d182d0bed0bad18ad182 d0bdd0b5 d0b5 d181d0bad0bed187d0b8d0bb d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d0b7d0b5d0bbd0b5d0bdd0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.