Милиардни печалби: как Норвегия гарантира парите на своите пенсионери

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b8d0bbd0b8d0b0d180d0b4d0bdd0b8 d0bfd0b5d187d0b0d0bbd0b1d0b8 d0bad0b0d0ba d0bdd0bed180d0b2d0b5d0b3d0b8d18f d0b3d0b0d180d0b0d0bd

Надали има друга държава в Европа, която да се грижи толкова добре за пенсионерите си. През 2021 норвежкият държавен фонд, от който идват и парите за пенсиите, е реализирал печалба от 158 милиарда евро.

Държавният фонд на Норвегия е приключил миналата година с блестящи резултати. През 2021 той е реализирал печалба от 158 милиарда евро и така е отбелязал ръст от цели 14,5%. Фондът е надминал дори своя бенчмарк с 0,74%. Казано иначе: той се е развивал по-добре от очакванията.

Тази практика не е от вчера

Норвежкият фонд е сред най-големите държавни фондове в света, които се финансират от добива на суровини. От години държавата инвестира чрез фонда приходите от добива на нефт и газ на световните финансови пазари и междувременно притежава дялове в около 9100 компании по света. Освен това фондът влага пари и в ценни книжа, недвижими имоти и в инфраструктура за възобновяеми енергии.

Държавният фонд, от чиито печалби се гарантират и пенсиите на норвежците, е създаден през 1990-те години с цел да финансира огромните разходи на социалната държава и същевременно да я предпазва от по-сериозни сътресения на пазара на суровини.

През миналата година фондът е спечелил много от огромния ръст на търговията с акции. "Във всички браншове бяха отбелязани добри печалби, но най-силни резултати имаше при инвестициите в технологии и финанси", казва шефът на Norges Bank Investment Management Николай Танген. Най-висока възвръщаемост са реализирали акциите на технологичния пазар – печалба от над 30 процента. Особено добре са се развивали акциите на Майкрософт, Алфабет и Епъл. Но също така и в сектора на недвижимите имоти 2021 година е била много успешна, след като в предходната година пандемията се отрази лошо на бранша.

Този възход няма да е вечен

В същото време Танген предупреждава за задаващи се по-трудни времена. Този фантастичен възход от последните 25 години няма да продължи вечно. "Лихвените проценти в момента са толкова ниски, колкото никога досега, а акциите са рекордно скъпи. Настроенията вече се променят", уверява експертът. По думите му трябва да се готвим за "десетилетие на ниска доходност", заяви той неотдавна пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Танген има предвид очакваното повишение на лихвите в САЩ, до което ще се стигне вероятно още през март. Тази перспектива вече от дни държи в напрежение финансовите пазари. "Дали това ще постави началото на период на спад все още не знаем", казва наблюдателят.

Ако лихвите бъдат повишени в световен мащаб, това ще удари държавния норвежки фонд по няколко направления, тъй като покрай по-високите лихви инвестициите в рискови инструменти ще станат по-малко атрактивни – такива са например акциите. А това може да доведе до обезценяване на общото портфолио в мащаби, каквито "не сме виждали никога досега", предупреди хедж фонд мениджърът още миналото лято.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Оптимизъм! Можем да сложим край на острата фаза на пандемията тази година

0 (0) В петък беше светът достигнат крайъгълен камък на ваксинацията срещу Covid-19 от 10 милиарда дози, приложени в глобален план, според данни на Our World in Data, но хората в по-богатите страни представляват огромното мнозинство от имунизираните срещу коронавирус, докато по-бедните държави изостават съществено. Едва 9,8% от хората в […]
d0bed0bfd182d0b8d0bcd0b8d0b7d18ad0bc d0bcd0bed0b6d0b5d0bc d0b4d0b0 d181d0bbd0bed0b6d0b8d0bc d0bad180d0b0d0b9 d0bdd0b0 d0bed181d182d180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.