Монтираха корпуса на реактора на първи енергоблок в АЕЦ „Аккую“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0bed0bdd182d0b8d180d0b0d185d0b0 d0bad0bed180d0bfd183d181d0b0 d0bdd0b0 d180d0b5d0b0d0bad182d0bed180d0b0 d0bdd0b0 d0bfd18ad180d0b2

На площадката на АЕЦ „Аккую“ в Турция завърши един от ключовите етапи в сглобяването на основното оборудване – монтажът на корпуса на реактора в първи енергоблок. По-рано бе инсталиран „уловителят на стопилката“, а непосредствено преди монтажа бе поставен опорният пръстен, който поема основния товар на корпуса, който е с маса от 330 тона, диаметър 4,5 метра и височина 12 метра.

За операцията бяха необходими специални пътища в рамките на площадката за транспортиране на корпуса на реактора в радиуса на първи енергоблок. След насипването и изравняването на пътищата по цялата дължина на маршрута, специална платформа на колела стигна от площадката за временно съхранение на оборудването до терена за изграждане на първи енергоблок. С помощта на гъсеничен кран Liebherr LR 13000 с товароподемност до 3000 тона, корпусът на реактора бе поставен във вертикално положение на проектното място в шахтата на реактора.

„Монтажът на корпуса на реактора на първи енергоблок е едно от най-важните събития тази година. На 21 април монтирахме опорния пръстен, върху който се поставя корпусът на реактора. Това е елемент на конструкцията на реакторната инсталация, предназначен за закрепване на корпуса. Монтажът на корпуса изисква бижутерска точност, тъй като максимално допустимото отклонение по хоризонталата не бива да надхвърля една десета от милиметъра. Завършването на монтажа ще позволи да продължим работата по изграждане на шахтата на реактора“, отбеляза Сергей Буцких, директор на новоизграждащата се АЕЦ „Аккую“.

Монтажната операция бе контролирана от представители на Агенцията за ядрено регулиране (NDK), независимата организация по строителен контрол – френската инженерингова група Assystem, опитно-конструкторското бюро „Гидропресс“ (конструктор на реакторната инсталация на АЕЦ „Аккую“) и производителя на корпуса на реактора – компанията „АЕМ-Технологии“.

Монтажът на корпуса на реактора бе извършен с помощта на технологията Open Top – през отворения горен край на цилиндричната част на сградата на реактора. Тя позволява оптимално да се съвместяват строителните и монтажните операции, да се започне монтажът на оборудването и тръбопроводите преди завършването на бетонните покрития. Технологията е успешно внедрена в много проекти за изграждане на АЕЦ в Китай, Япония, България и Русия, включително и при строителството на енергоблоковете на Ленинградската АЕЦ-2 с реактори ВВЕР-1200.

След монтажа на корпуса, строителите ще продължат с бетонирането на шахтата на реактора, ще поставят опори за компонентите на главния циркулационен тръбопровод (ГЦТ) и парогенераторите. Корпусът на реактора за първи енергоблок бе доставен на строителната площадка на АЕЦ „Аккую“ в Турция по море през ноември 2020 година. След разтоварване на кораба в морския товарен терминал „Източен“, оборудването бе транспортирано до площадката за съхранение, където премина процедура на входящ контрол, по време на която бе потвърдена целостта и високото качество на изработка на корпуса.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Език мой – враг мой

0 (0) Мнение на Иван Тренев за статията на г-н Пламен Павлов във вестник „Стандарт“, 28 май.2021 г. относно личността и убийството на Христофор Ботьов Петков! Или: как се ползва изконният български език за чужди услуги. Или: относно работата на слуга, често доходна, но предимно притеснителна, защото слугата не е […]
d0b5d0b7d0b8d0ba d0bcd0bed0b9 d0b2d180d0b0d0b3 d0bcd0bed0b9

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.