Наводненията: провали ли се Германия?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b0d0b2d0bed0b4d0bdd0b5d0bdd0b8d18fd182d0b0 d0bfd180d0bed0b2d0b0d0bbd0b8 d0bbd0b8 d181d0b5 d0b3d0b5d180d0bcd0b0d0bdd0b8d18f

Да, няма нищо по-човешко от това да тръгнем да търсим виновниците след една толкова опустошителна природна катастрофа. Само дето така няма да помогнем никому, най-малко пък на жертвите, на засегнатите семейства и на всички онези, чието съществувание за минути беше съсипано от чудовищните водни маси. Това дървено философстване ме нервира. То е същото, както след изгубен мач на националния отбор по футбол: тогава в Германия се появяват 80 милиона разбирачи от футбол, сега изникнаха 80 милиона разбирачи от природни катастрофи.

Глобалните системи не могат да предвидят регионални катастрофи

А и не само в Германия. Британската хидроложка Хана Клоук заяви пред медиите, че хората в Германия не са били информирани навреме за предупрежденията на Европейската служба за предотвратяване на наводненията EFAS. Според нея, това било "гигантски провал на системата". В Германия веднага подхванаха темата: Михаел Тойрер от опозиционната СвДП обвини вътрешния министър Хорст Зеехофер, че "носи пряка и лична отговорност" за претърпяното от хората. В една предизборна ситуация като сегашната такива обвинения могат да свършат добра политическа работа. Само дето твърденията на Хоук се оказаха неверни.

Обществено-правното радио WDR5 например, което се слуша в най-засегнатите провинции, цели 24 часа преди катастрофата излъчи следната новина: "Германската метеорологична служба предупреждава за тежки бури с много силни, а на места дори екстремни поройни валежи". Радиото предупреди още, че предстоят продължителни бури, които могат да нанесат щети: "На места се очакват градушки, порои и наводнения". Тоест, всеки, който е слушал прогнозите, би могъл да се досети какво предстои. През онези дни дори нямаше нужда да следиш по интернет как се развиват валежите: достатъчно беше да погледнеш през прозореца.

Понякога човекът просто е безсилен

Никой обаче не можеше да предвиди колко бързо пороите ще вдигнат чудовищните водни маси, които заляха населени места като село Шулд на река Ар. Просто защото има природни стихии, които са толкова непредвидими, че ние не можем да си представим опустошителните им мащаби – колкото и да сме предвидливи и каквито и технически мерки да сме взели. Системите за ранно предупреждение могат да ни помогнат, когато равнището на реките се повишава бавно – те обаче не вършат работа при екстремни порои. В продължение на столетия е трупан опит с наводненията и природните стихии, който помага на хората да се предпазват и ги е научил къде да строят къщите си. Жителите на Шулд не можеха да предвидят опасността. Стихията там отнесе стари къщи с външен гредоред, които са оцелявали от какви ли не наводнения през вековете. Но тя отнесе и мостове, строени през последните десетилетия според съвременните изисквания за безопасност и в съзвучие с всички разчети срещу наводнения.

В случая с придошлата река Ар по изключение не важи и обвинението, че измененията на речните корита, канализациите и запечатването на почвата водели именно до такива потопи. Просто защото Ар е една от малкото реки, по които няма почти никакви изкуствени промени: тя в общи линии и до днес следва естественото си русло. И в друго едно населено място катастрофата не можеше да бъде предвидена нито от властите, нито от гражданите: в Ерфтщат. Там силно придошлата река най-напред наводни една кариера за чакъл и в такава степен я подкопа, че инертните маси буквално затрупаха част от съседното населено място. В регион като този, където вече от хилядолетие се копаят кафяви въглища, земните пластове са толкова нестабилни, че неприятни изненади ни очакват навярно и в бъдеще.

Кои ли ще бъдат следващите засегнати региони?

След като бъдат ликвидирани щетите, хората край река Ар навярно ще получат и много по-добра система за ранно предупреждение. Но следващият потоп може да удари съвсем друга река и съвсем други селища, които още не са така добре подготвени. Това никой не може да го предвиди. Така че си остава следната горчива истина: има природни стихии, които са по-силни от нас, хората. Стихии, които се стоварват върху ни толкова бързо и толкова неочаквано, че никакви системи не могат да ни помогнат. Но какво все пак можем да направим? Архитектите и специалистите по градоустройство трябва винаги да си вадят поуки от историческия опит, за да могат да строят по-здрави и по-сигурни сгради и инфраструктури. Можем освен това да се надяваме, че следващия път няма да бъде още по-лошо. И най-сетне да свикнем с мисълта, че не за всеки проблем непременно трябва да изнамерим и виновник.

Автор: Фабиан Шмид

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Валя Ахчиева: Боклуците в България – кой заплете схемата с трансграничен превоз на смесени отпадъци?

0 (0) Италианският боклук все още обикаля България. Разтърсващо разследване на Валя Ахчиева разкрива огромните далавери с внос на боклук у нас от Европа. В цялата история лъсва името на Николай Кънчев – зам.-министър на екологията от квотата на ВМРО. „На една площадка в близост до ТЕЦ „Бобов дол” в […]
d0b2d0b0d0bbd18f d0b0d185d187d0b8d0b5d0b2d0b0 d0b1d0bed0bad0bbd183d186d0b8d182d0b5 d0b2 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.