Остава българското вето за Северна Македония

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bed181d182d0b0d0b2d0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181d0bad0bed182d0be d0b2d0b5d182d0be d0b7d0b0 d181d0b5d0b2d0b5d180d0bdd0b0 d0bcd0b0

Няма промяна в позицията на страната ни за започване на преговори със Северна Македония за присъединяване към ЕС на днешното заседание на Съвет „Общи въпроси“, предаде БНР.

Българското вето остава, макар че планираната за днес остра позиция на България, която трябваше да бъде представена на Съвета, не е била изказана заради трагедията на автомагистрала „Струма“, научи „Хоризонт“ от дипломатически източник. Като първо е поднесъл дълбоките съболезнования за инцидента, постоянният ни представител в ЕС Румен Александров е подчертал, че Северна Македония все още не покрива критериите за провеждането на първата междуправителствена конференция.

Той е допълнил, че страната ни е предложила през последните месеци редица варианти за преодоляване на отворените въпроси като гаранции за правата на хората с българско самосъзнание, както и че Северна Македония трябва да поеме конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка. „Докато това не се случи, не може да се очаква напредък“, е казал още Александров. Иначе държавният секретар в министерството на външните работи на Словения Гашпер Довжан изрази за пореден път надеждата на председателството въпросът да бъде решен до приключването му в края на тази година. „Този процес трябва да се развие в положителна спирала“, каза той.

От Министерство на външните работи разпространиха следната информация:

Редовно заседание на Съвета “Общи въпроси“ се състоя днес в Брюксел. Българската делегация беше ръководена от постоянния представител на страната ни към ЕС посланик Румен Александров. В началото на заседанието постоянният представител на България в ЕС започна своето изказване с поднасяне на искрени съболезнования към близките на загиналите граждани на Република Северна Македония при тежкия пътен инцидент днес рано сутринта на автомагистрала “Струма”. “В този труден момент бих искал да изкажа нашето съпричастие към близките на трагично загиналите хора в тази тежка катастрофа. Българските власти полагат всички усилия за изясняване на причините за трагичния инцидент в тясно сътрудничество с нашите колеги от Република Северна Македония”, заяви посланик Румен Александров. Министрите обсъдиха актуалната ситуация с развитието на пандемията от COVID-19, отношенията с Великобритания, подготовката на декемврийското заседание на Европейския съвет, годишния диалог по върховенството на правото, работната програма на ЕК и политиката на разширяване и процеса на стабилизиране и асоцииране. ЕК и представителите на държавите-членки подчертаха, че продължаващите предизвикателства в борбата с COVID-19 налагат допълнителни усилия за координация на европейско ниво в това число по отношение на сроковете на валидност на COVID-19 сертификатите и отразяването на бустерните дози. Останалите точки от дневния ред на декемврийския съвет са сигурността и отбраната, енергийните цени, кризата на границата с Беларус и сътрудничеството с НАТО.

“България очаква Европейският съвет да проведе задълбочена дискусия по нарастващите цени на енергийните ресурси на базата на докладите на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори и Европейския орган за ценни книжа и пазари по отношение на ситуацията на пазарите газ, електроенергия и Европейската схема за търговия с емисии, доколкото темата е тясно свързана с подготвящото се ново законодателство на ЕС в областта на климата и енергетиката „Fit for 55“. Необходим е анализ на всички причини, довели до тази ситуация”, отбеляза посланик Румен Александров. Той изрази и подкрепата на България за въвеждането на стратегическия компас и задълбочаване на сътрудничеството на ЕС с НАТО. Съветът обсъди и отношенията с Обединеното кралство, както и прилагането на Протокола за Северна Ирландия. Заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович информира министрите за хода на преговорите с Лондон по теми като риболова, Северна Ирландия и Гибралтар. “Ние напълно подкрепяме подхода на Европейската комисия при преговорите с британската страна. ЕС трябва да остане единен и да изпрати ясно послание до нашите партньори, че споразуменията трябва да се спазват, включително по отношение на правата на гражданите на ЕС”, подчерта посланик Александров.

Европейските министри дискутираха и процеса на разширяване, асоцииране и стабилизиране. “Политическата ситуация в страните от Западните Балкани остава изключително сложна и изисква повишено внимание. Отношенията на ЕС с държавите от региона не се изчерпват само и единствено с политиката на разширяване”, заяви ръководителят на българската делегация. Той се спря на европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония. “Албания трябва да бъде оценявана на базата на собствените ѝ заслуги и е готова за напредък по пътя към ЕС. За съжаление Република Северна Македония все още не покрива критериите за провеждане на първата междуправителствена конференция”, подчерта посланик Александров. “През последните няколко месеца българската страна предложи редица варианти за преодоляване на отворените въпроси с Република Северна Македония, с оглед гарантиране правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Нашите партньори в РСМ следва да поемат конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка. Докато това не се случи, не може да се очаква постигане на напредък в процеса на разширяване с Република Северна Македония”, заяви посланик Румен Александров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пътен експерт за трагедията с автобуса: Малка е вероятността шофьорът да е заспал

0 (0) Две са основните версии, по които първоначално работят разследващите трагедията с автобуса. В пламъците загинаха 45 души. Други 7 са оцелели по чудо в тежката катастрофа на АМ "Струма", те са настанени в "Пирогов". "Зад всяко ПТП причините най-често са комплексни. Едва ли е възможно една причина сама […]
d0bfd18ad182d0b5d0bd d0b5d0bad181d0bfd0b5d180d182 d0b7d0b0 d182d180d0b0d0b3d0b5d0b4d0b8d18fd182d0b0 d181 d0b0d0b2d182d0bed0b1d183d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.