Посолството на САЩ в Киев е подало молба за евакуация

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0bed181d0bed0bbd181d182d0b2d0bed182d0be d0bdd0b0 d181d0b0d189 d0b2 d0bad0b8d0b5d0b2 d0b5 d0bfd0bed0b4d0b0d0bbd0be d0bcd0bed0bbd0b1

Дипломатическата мисия на Вашингтон в украинската столица се е обърнала към Държавния департамент с искане да започне евакуация на целия "спомагателен персонал" заедно със семействата им, съобщава CNN. По информация на канала това решение показва, че ситуацията в региона става все по-напрегната, уточнява Поглед.инфо.

Посолството на САЩ в Киев поиска разрешение от Държавния департамент да евакуира целия „помощен персонал“ и техните семейства, съобщи CNN, позовавайки се на „многочислени“ осведомени източници, запознати с въпроса.

Както каза пред канала анонимен източник с връзки в украинското правителство, американската страна предупреди Киев, че евакуацията на семействата на служителите на дипломатическата мисия най-вероятно ще започне още следващата седмица. По думите на източника украинският президент Владимир Зеленски вече е говорил за това с ръководителя на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен и е подчертал, че ако Съединените щати предприемат такава радикална стъпка, това ще бъде „твърде остра реакция“ на ситуацията в региона.

Служители на Държавния департамент, с които се свърза CNN, отказаха да направят каквито и да е официални изявления, но подчертаха, че ведомството работи активно по планове за извънредни ситуации, за да гарантира безопасността на американските граждани в чужбина.

Както смята наблюдателят на CNN, искането, подадено от посолството в Киев, показва изостряне на напрежението – миналия месец, на фона на постепенно увеличаване на военното присъствие на Русия близо до украинската граница, американските агенции работеха само по планове за евакуация на американски граждани от украинска територия. Съгласно доклад на американското разузнаване, получен от канала, в момента в региона има повече от 127 000 руски войници.

По-рано Държавният департамент вече посъветва американците да избягват пътуването до Украйна, като официално ги предупреди, че според някои съобщения Русия планира мащабна военна операция срещу Киев, съобщава CNN.

Американските служители все още не знаят какво точно планира Москва, но някои представители на правителството на САЩ, които са прочели доклади на разузнаването, казват, че има доказателства, че Русия ще „се опита да превземе Киев и да свали украинското правителство“, съобщава каналът.

Като особено "зловещ" признак правителствените служители на САЩ, както и руски военни анализатори счетоха прехвърлянето на войски в понеделник от Източния военен окръг в Беларус, отбелязва наблюдателят на CNN.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Поскъпването ще продължава

0 (0) Животът ще продължава да поскъпва през следващите месеци. Най-вероятно, инфлацията ще остане висока през цялата година. Това прогнозира пред БНР финансистът Даниел Дончев пред портала „Моите пари“. Пандемията и високите цени на енергоносителите доведоха до рекордни стойности на инфлацията от 2008 г. насам. Поскъпването на живота потребителите усещат […]
d0bfd0bed181d0bad18ad0bfd0b2d0b0d0bdd0b5d182d0be d189d0b5 d0bfd180d0bed0b4d18ad0bbd0b6d0b0d0b2d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.