Председателят на ЕП: Навални разкри злоупотреби, затова го отровиха

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0b5d0b4d181d0b5d0b4d0b0d182d0b5d0bbd18fd182 d0bdd0b0 d0b5d0bf d0bdd0b0d0b2d0b0d0bbd0bdd0b8 d180d0b0d0b7d0bad180d0b8 d0b7d0bb

Евродепутатите присъдиха на руския опозиционен политик и активист за борба с корупцията Алексей Навални наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2021 г.

Хейди Хаутала, заместник-председател на ЕП, обяви лауреата за 2021 г. в пленарната зала в Страсбург в сряда следобед, след като по-рано беше взето решение от Председателския съвет на ЕП (съставен от председателя на ЕП и ръководителите на политическите групи).

Председателят на Парламента Давид Сасоли заяви: „Европейският парламент избра Алексей Навални за носител на тазгодишната награда "Сахаров". Той води последователна кампания срещу корупцията на режима на Владимир Путин, а чрез своите профили в социалните медии и политически кампании Алексей Навални помогна за разкриването на злоупотреби и мобилизира подкрепата на милиони хора в цяла Русия. Заради това той беше отровен и хвърлен в затвора." „Присъждайки наградата "Сахаров" на Алексей Навални, признаваме огромната му лична смелост и потвърждаваме непоколебимата подкрепа на Европейския парламент за незабавното му освобождаване", добави той.

Хейди Хаутала, заместник-председател на ЕП, заяви: „Тази година наградата "Сахаров" за свобода на мисълта беше присъдена на застъпник за промяна. Алексей Навални прояви голяма смелост в опитите си да възстанови свободата на избор на руския народ. В продължение на години той се бори за правата на човека и основните свободи в страната си. Това му коства свободата и почти живота му. От името на Европейския парламент призовавам за незабавното му и безусловно освобождаване."

„Парламентът отдава почит и на група афганистански жени, които са се борили упорито за равенство и права на човека в страната си и които бяха номинирани за наградата "Сахаров". Избрахме да отдадем почит на смелостта на тези жени, тъй като те са сред първите пострадали от нарушаването на най-основните им права и свободи, след като талибаните завзеха властта в Афганистан", добави тя.

Борба с корупцията в Русия

Алексей Навални е руски опозиционен политик, активист за борба с корупцията и основен политически опонент на руския президент Владимир Путин. Той придоби международна популярност с това, че организира демонстрации срещу президента Путин и неговото правителство, кандидатира се и се застъпва за антикорупционни реформи. През август 2020 г. Навални бе отровен и няколко месеца се възстановява в Берлин. Той бе арестуван при завръщането си в Москва през януари 2021 г. В момента излежава присъда от три години и половина затвор, като му остават още повече от две години. В момента А. Навални е затворен в строго охранявана наказателна колония, като в края на март 2021 г. обяви продължителна гладна стачка в знак на протест срещу липсата на достъп до медицински грижи. През юни 2021 г. руски съд наложи забрана на регионалните офиси на Алексей Навални и на неговия Фонд за борба с корупцията, които сега са класифицирани като екстремистки и нежелани от руските власти. Церемонията по връчването на наградата "Сахаров" ще се състои на 15 декември в Страсбург.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да отличава личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Наградата е учредена в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и е в паричен размер от 50 000 евро. Миналата година Парламентът присъди наградата на демократичната опозиция на Беларус, представлявана от Координационния съвет – инициатива на смели жени и политически фигури и представители на гражданското общество.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Викингите прекосили Атлантика 1000 години преди Колумб

0 (0) Много преди Колумб да прекоси Атлантическия океан, осем дървени сгради, покрити с чим, са били издигнати над торфено блато и поток в северния край на канадския остров Нюфаундленд – доказателство, че викингите са достигнали първи Новия свят. Но точно кога викингите са пътували, за да създадат селището L'Anse […]
d0b2d0b8d0bad0b8d0bdd0b3d0b8d182d0b5 d0bfd180d0b5d0bad0bed181d0b8d0bbd0b8 d0b0d182d0bbd0b0d0bdd182d0b8d0bad0b0 1000 d0b3d0bed0b4d0b8d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.