Путин след атаката: Не планираме да окупираме украински територии

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd183d182d0b8d0bd d181d0bbd0b5d0b4 d0b0d182d0b0d0bad0b0d182d0b0 d0bdd0b5 d0bfd0bbd0b0d0bdd0b8d180d0b0d0bcd0b5 d0b4d0b0 d0bed0bad183

„Народните републики на Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка реших да проведа специална военна операция. Целта ѝ е да защити хората, които са били подложени на насилие, геноцид от режима в Киев в продължение на осем години и за тази цел ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, както и изправяне пред правосъдието на онези, които са извършили множество кървави престъпления срещу цивилни, включително граждани на Руската федерация“, каза Путин в телевизионно обръщение, цитиран от ТАСС.

Както отбеляза държавният глава, военната операция на Русия е самозащита срещу онези, които взеха Украйна за заложници.

В речта си той отделно се обърна към гражданите на Украйна. „Днешните събития не са свързани с желанието за накърняване на интересите на Украйна и украинския народ, те са свързани със защитата на самата Русия от онези, които взеха Украйна за заложници и се опитват да я използват срещу нашата страна и нейния народ, “, каза Путин.

„Нашите действия са самозащита срещу заплахите, които ни отправят и от още по-голямо бедствие от това, което се случва днес. Колкото и трудно да е, моля ви да разберете това и да призова за взаимодействие, за да обърнем тази трагична страница възможно най-скоро и заедно да продължим напред, да не позволяваме на никого да се меси в нашите дела, в нашите отношения, а да ги изграждаме сами – така че това да създаде необходимите условия за преодоляване на всички проблеми и въпреки наличието на държава граници, ще ни укрепи отвътре като едно цяло“, каза президентът на Руската федерация.

Путин добави, че всички украински военнослужещи, които откажат да изпълнят престъпните заповеди на Киев и сложат оръжие, ще могат да напуснат безпрепятствено зоната на военни действия.

В речта си той отделно се обърна към украинските военни, като подчерта, че те са положили клетва за вярност към своя народ, „а не към антинародната хунта, която ограбва Украйна и се подиграва точно на тези хора“.

„Не изпълнявайте престъпните ѝ заповеди! Призовавам ви незабавно да сложите оръжие и да се приберете у дома. Позволете ми да обясня: всички военнослужещи от украинската армия, които спазват това изискване, ще могат свободно да напуснат зоната на бойните действия и да се върнат при семействата си “, каза Путин. Президентът на Руската федерация подчерта: „Цялата отговорност за евентуално кръвопролитие ще бъде изцяло на съвестта на режима, управляващ на територията на Украйна“.

Според него Русия остава една от най-мощните ядрени сили на планетата, така че нито един потенциален агресор не трябва да има съмнения, че ще бъде напълно победен.

„Що се отнася до военната сфера, съвременна Русия, дори след разпадането на СССР и загубата на значителна част от ядрения си потенциал, днес е една от най-мощните ядрени сили. И освен това тя има определени предимства в редица най-новите видове оръжия. В тази връзка никой не трябва да има съмнение, че пряка атака срещу Русия ще доведе до поражение и тежки последици за потенциален агресор", каза той.

Както отбеляза държавният глава, Русия не планира да окупира украински територии, а се застъпва за правото на народите на Украйна на самоопределение.

„Нашите планове не включват окупацията на украински територии, ние няма да налагаме нищо на никого със сила“, каза Путин.

В същото време той припомни правото на нациите на самоопределение. „Нито по време на създаването на СССР, нито след Втората световна война хората, живеещи в определени територии, които са част от съвременна Украйна, никой никога не е питал как самите те искат да уредят живота си. Свободата е в основата на нашата политика, " каза той. Путин, подчертавайки, че става дума за свободата на всички "самостоятелно да определят своето бъдеще и бъдещето на своите деца". "И ние считаме за важно това право – правото на избор – да бъде използвано от всички народи, живеещи на територията на днешна Украйна. Всички, които го искат", каза руският лидер.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Анализатор: Номерът на Путин мина, може да има енергийна криза

0 (0) Руският президент Владимир Путин повтаря плана, който приложи в Крим, защото видя, че до този момент САЩ и ЕС нямат механизъм за налагане на тежки санкции. Това коментира пред bTV бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Той подчерта, че след признаването на сепаратистките републики в Донбас не […]
d0b0d0bdd0b0d0bbd0b8d0b7d0b0d182d0bed180 d0bdd0bed0bcd0b5d180d18ad182 d0bdd0b0 d0bfd183d182d0b8d0bd d0bcd0b8d0bdd0b0 d0bcd0bed0b6d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.